Overslaan en naar de inhoud gaan

Bezoekerscentrum Tabloo

Nabij de toekomstige bergingssite bouwt NIRAS het bezoekerscentrum Tabloo. Het centrum wordt het instrument bij uitstek om de bevolking te informeren over het beheer van radioactief afval. Een toeristische trekpleister voor de regio, die bovendien tal van mogelijkheden biedt aan de lokale gemeenschap.

EEN MARKANT GEBOUW

Tabloo noordoost_nord-est.jpg

'Tabloo'?

Het bezoekerscentrum kreeg de naam ‘Tabloo’, wat ‘tafel’ betekent in het Esperanto. Die naam werd niet zomaar gekozen …

  • Het oppervlaktebergingsproject kwam tot stand via een proces van co-design met de lokale partnerschappen. Ook bij het ontwerp van het centrum zaten beide partnerschappen mee aan tafel.
  • De dialoog met de bevolking loopt als een rode draad door het project. Dat wil NIRAS in de toekomst nog versterken met Tabloo.

Het unieke samenwerkingsmodel vertaalt zich in de architectuur van het centrum. Tabloo zal worden opgetrokken uit een betonnen tafelstructuur van 15 meter hoog: een symbool voor het gesprek dat NIRAS wil blijven aangaan over het thema radioactief afval.

WAT VALT ER TE BELEVEN?

Tabloo_Expo (1).jpg

Leerrijke expo

De belangrijkste troef van Tabloo is de grote expo. Scholen, bollebozen en families zullen er in hun eigen tempo kunnen kennismaken met radioactiviteit, de toepassingen ervan en het beheer van het afval dat daarbij komt kijken. De expo koppelt de nieuwste multimediale technieken aan boeiende verhalen, interactiviteit en spelelementen.

Tabloo_Expo (2).jpg

De bezoeker zal merken dat het beheer van radioactief afval niet louter een verhaal van wetenschap en techniek is. In de expo is er ook uitgebreide aandacht voor ethische vragen, het verhaal van inspraak en participatie, en zelfs voor filosofische beschouwingen.

Tabloo_Theaterzaal-Salle de théâtre.jpg

Gemeenschapscentrum

Naast een boeiende expo komt er een horecagelegenheid en een toeristisch infopunt in het bezoekerscentrum. Tabloo zal ook allerlei faciliteiten huisvesten zoals een auditorium voor 200 mensen, een tijdelijke tentoonstellingsruimte, een groot centrumplein, diverse polyvalente ruimtes en een evenementenweide. Die faciliteiten staan ter beschikking van de inwoners, verenigingen en bedrijven uit de streek.

Tabloo_Landschapspark-Parc paysager.jpg

Landschapspark

In het landschapspark van bijna 25 hectare groot zullen kinderen, groot en klein, zich kunnen uitleven in twee aparte speelzones. Ook in het landschapspark valt er heel wat bij te leren. Een leerpad vertelt de wandelaar meer over de nucleaire industrie in de streek en geeft uitleg bij de bijzondere natuurwaarde van het park.

2019_Bergingsmodules-Modules de stockage_ONDRAFNIRAS

U kunt van in het landschapspark zelfs een kijkje nemen tot aan de bergingsinstallatie.

Tijd als centraal thema

Het centrale thema in Tabloo is ‘tijd’. De bezoeker wordt uitgedaagd om ver vooruit te kijken in de toekomst. Bij NIRAS kijken we immers elke dag honderden en duizenden jaren vooruit:

  • Hoe zal het radioactieve afval in de loop van de tijd evolueren?
  • Hoe zal de maatschappij veranderen, en kunnen we ons daarop voorbereiden?
  • Hoe dragen we onze kennis over van generatie op generatie?

Door vandaag de juiste keuzes te maken, dragen we zorg voor de vele generaties na ons.

ALVAST EEN VOORSMAAKJE ...