Hoe gaat het in het buitenland?
Langlevend afval (categorie B-afval, B&C-afval of verrijkte splijtstoffen) kan enkel geborgen worden in een geologische berging. Afhankelijk van de ondergrond, komen niet alleen klei maar ook zout en graniet in aanmerking als gastgesteenten voor geologische berging. Bij berging in zout en graniet wordt klei gebruikt als technische barrière.
Zweden en Finland gaan hun radioactieve afval bergen in graniet. De Scandinavische landen hebben een speciale supercontainer uit koper ontwikkeld. Ze gebruiken bentonietklei als opvulmateriaal. De supercontainer en de klei sluiten de radioactieve stoffen zo lang als nodig in. Frankrijk en Zwitserland kozen voor berging in klei.
Wereldwijd zijn er nog maar weinig geologische bergingen in exploitatie, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, in Finland en in Zuid-Korea. In deze installaties wordt alleen categorie B-afval geborgen. Duitsland bouwt aan een berging voor categorie B-afval en wil ermee klaar zijn tegen 2028. Finland (C-afval), Zweden (C-afval) en Frankrijk (B&C) zullen hun geologische berging tussen 2023 en 2035 beginnen te gebruiken.