Overslaan en naar de inhoud gaan

Meerwaarden voor de regio

Uniek aan het cAt-project is dat het een veilige en technisch haalbare oplossing voor het Belgische categorie A-afval combineert met sociaal-economische meerwaarden voor de regio: tewerkstelling, behoud van nucleaire knowhow, inspelen op ruimtelijke kansen, gezondheidsopvolging, een Lokaal Fonds voor de financiering van sociaal-economische projecten en activiteiten … De gemeenten Dessel en Mol bieden een oplossing voor een probleem dat de hele Belgische bevolking aangaat. De gecreëerde meerwaarden zijn daarvoor een billijke waardering.

CP.PNG

TABLOO

NIRAS plant de bouw van een informatiecentrum nabij de toekomstige bergingssite. Het centrum wordt dé referentie voor informatie over het beheer van radioactief afval. Een toeristische trekpleister voor de regio, met interessante troeven voor de lokale gemeenschappen.

Meer weten
3xG foto.PNG

GEZONDHEIDSSTUDIE 3XG

3xG: Gezondheid – Gemeenten – Geboorten. Dat is de naam van de studie die de gezondheid van de inwoners van Dessel, Mol en Retie opvolgt. 300 kinderen worden gemonitord, vanaf hun geboorte tot ze achttien jaar oud zijn. Daarnaast analyseert de studie de ziekte- en sterftecijfers in de regio.

“Dit is een van de best gemonitorde gebieden in België.” 3xG

Meer weten
Lokaal Fonds 1.jpg

LOKAAL FONDS

Op 3 juni 2016 werd het Lokaal Fonds officieel boven de doopvont gehouden. Eeuwenlang zal het fonds projecten en activiteiten ondersteunen waarvan deze en vele volgende generaties uit de regio Dessel en Mol zullen kunnen genieten.

maaien.PNG

TEWERKSTELLING

NIRAS zorgt met haar activiteiten voor tewerkstelling in de regio. Zowel de bouw als de exploitatie van de oppervlaktebergingsinstallatie leveren tientallen banen op. Bij Belgoprocess, de industriële dochteronderneming van NIRAS werken ongeveer 350 mensen. Daarnaast leveren de activiteiten van NIRAS ook heel wat banen op bij onderzoeksinstellingen, zoals het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). NIRAS doet bovendien inspanningen om sociale tewerkstelling te stimuleren.

schapen2.PNG

NATUURBEHEER

Om de ecologische rijkdom van de site te stimuleren, liet NIRAS een natuurbeheerplan opmaken.

Het authentieke Kempense heidelandschap wordt hersteld, een opsteker voor het hele gebied.

BEHOUD VAN NUCLEAIRE KNOWHOW IN DE REGIO

De nucleaire bedrijvigheid in de streek Dessel-Mol heeft voor heel wat knowhow in de regio gezorgd. Die expertise wordt internationaal erkend en gewaardeerd. Het is belangrijk die expertise te koesteren om ook in de toekomst het radioactief afval veilig te beheren en mensen lokaal tewerk te stellen. NIRAS gaat voluit voor het behoud van de nucleaire knowhow in de regio. En we investeren volop in onderzoek. Daarvoor werken we samen met lokale partners: Belgoprocess, VITO, SCK•CEN en het samenwerkingsverband EURIDICE.

Twitter.jpg

NUCLEAIRE NOOD- PLANNING

De verbetering van de nucleaire noodplanning van de regio Dessel-Mol was een voorwaarde van de lokale partnerschappen om de bergingsinstallatie te aanvaarden. Samen met de Universiteit Antwerpen hebben NIRAS en de partnerschappen de lokale bezorgdheden en verbeterpunten rond de nucleaire noodplanning opgelijst.

Lees meer