Overslaan en naar de inhoud gaan

Search: News

handtekening.jpg
03 juni 2016

Eeuwigdurend fonds voor Dessel en Mol

In Dessel werd het Lokaal Fonds officieel boven de doopvont gehouden. Het fonds zal eeuwenlang projecten en activiteiten steunen in de regio Dessel en Mol. Het is een initiatief van NIRAS (Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen) en de lokale partnerschappen STORA (Dessel) en MONA (Mol).

Lees meer
Jaar vverslag
24 augustus 2016

Jaarverslag 2015

Het jaarverslag 2015 van NIRAS is beschikbaar. De interactieve, digitale versie loodst je langsheen de hoogtepunten van het voorbije jaar, toont de meest markante resultaten en blikt kort vooruit op wat 2016 zal brengen. Je kan hier ook in pdf het volledige jaarverslag downloaden.

Lees meer
weesbron.jpg
12 oktober 2016

Dringende ophaling van weesbronnen

Op vrijdag 7 oktober 2016 organiseerde NIRAS een dringende ophaling bij een schroothandelaar in de provincie Luik op vraag van het FANC. Op woensdag 5 oktober ging daar immers het alarm van de meetpoort af. Twee Cesium-137 radioactieve bronnen werden ontdekt in de vracht. Deze bronnen werden afgezonderd, gekarakteriseerd en conform de limietwaarden voor transport verpakt. Een gespecialiseerde firma transporteerde de bronnen naar Belgoprocess in Dessel voor verdere verwerking.

Lees meer
transportCSDB.jpg
15 mei 2017

Transporten van verglaasd middelradioactief afval

In de loop van 2017 keren twee transporten van verglaasd middelradioactief afval terug vanuit Frankrijk naar België. Dit afval is afkomstig van de opwerking van verbruikte Belgische kernbrandstof in Frankrijk. De terugkeer van verglaasd middelradioactief afval past in het kader van opwerkingscontracten tussen SYNATOM en AREVA (La Hague, Frankrijk), die afgesloten werden volgens de opeenvolgende richtlijnen van de Belgische overheid.

Lees meer
maarten van geet.jpg
22 februari 2017

NIRAS-wetenschapper benoemd tot fellow van KU Leuven

Onze Research, Development and Demonstration-manager Maarten Van Geet is opnieuw ‘Fellow van de Faculteit Wetenschappen’ van de KU Leuven.

Lees meer
Transport emballage vide.jpg
08 juni 2017

Transport van een lege verpakking naar België

Het transport van een lege verpakking naar de site van Belgoprocess in Dessel vond plaats. Het doel van dit lege transport is om de infrastructuren te testen en zo de veilige uitvoering van de toekomstige transporten te garanderen. Het lege transport verliep in dezelfde omstandigheden als diegene die van toepassing zijn bij de volgende transporten. In de loop van dit jaar vinden immers twee transporten plaats van verglaasd middelradioactief afval vanuit Frankrijk naar België.

Lees meer
D-96-3298_sporen gel.jpg
26 september 2014

Actieplan voor veilig beheer vaten met gelvorming

NIRAS en Belgoprocess hebben een actieplan klaar voor het verdere beheer van de afvalvaten met gelvorming in het opslaggebouw voor laagactief afval in Dessel. Op een aantal vaten in dat gebouw werd in het voorjaar van 2013 gelvorming vastgesteld. De verscherpte controles worden onverminderd voortgezet, alle vaststellingen bevestigen dat de veiligheid van de tussentijdse opslag gegarandeerd blijft. NIRAS start bovendien met een onderzoek om het afval te behandelen met het oog op een stabiel eindproduct. Die krachtdadige aanpak moet de veiligheid op zowel korte als lange termijn verzekeren. NIRAS en Belgoprocess achten het ook nodig om een nieuw opslaggebouw op te trekken, waarin alle vaten met mogelijke gelvorming zullen worden ondergebracht. Dat hebben Jean-Paul Minon, directeur-generaal van NIRAS, en Wim Van Laer, algemeen directeur van Belgoprocess, vanmorgen toegelicht op een persconferentie.

Lees meer
vatenvulfoto.jpg
23 juni 2017

Intensieve inspecties en controles op het afval

Het radioactieve afval in opslag wordt intensief geïnspecteerd en gecontroleerd.Bij inspecties in het opslaggebouw voor laagactief afval werden twee niet-conforme vaten geïdentificeerd. Recent liet NIRAS ook de afvalproducenten de processen die ze toepassen om hun afval te immobiliseren, uitgebreid testen. Naar aanleiding van deze tests zullen enkele processen aangepast worden. Ook voor het afvalbeheer op lange termijn neemt NIRAS geen enkel risico. Voordat een afvalvat definitief geborgen wordt, zal het eerst een grondige kwaliteitscontrole ondergaan.

Lees meer