Overslaan en naar de inhoud gaan

Search: News

handtekening.jpg
03 juni 2016

Eeuwigdurend fonds voor Dessel en Mol

In Dessel werd het Lokaal Fonds officieel boven de doopvont gehouden. Het fonds zal eeuwenlang projecten en activiteiten steunen in de regio Dessel en Mol. Het is een initiatief van NIRAS (Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen) en de lokale partnerschappen STORA (Dessel) en MONA (Mol).

Lees meer
Jaar vverslag
24 augustus 2016

Jaarverslag 2015

Het jaarverslag 2015 van NIRAS is beschikbaar. De interactieve, digitale versie loodst je langsheen de hoogtepunten van het voorbije jaar, toont de meest markante resultaten en blikt kort vooruit op wat 2016 zal brengen. Je kan hier ook in pdf het volledige jaarverslag downloaden.

Lees meer
weesbron.jpg
12 oktober 2016

Dringende ophaling van weesbronnen

Op vrijdag 7 oktober 2016 organiseerde NIRAS een dringende ophaling bij een schroothandelaar in de provincie Luik op vraag van het FANC. Op woensdag 5 oktober ging daar immers het alarm van de meetpoort af. Twee Cesium-137 radioactieve bronnen werden ontdekt in de vracht. Deze bronnen werden afgezonderd, gekarakteriseerd en conform de limietwaarden voor transport verpakt. Een gespecialiseerde firma transporteerde de bronnen naar Belgoprocess in Dessel voor verdere verwerking.

Lees meer
DiepebergingB&C.jpg
28 september 2018

Ondergrondse berging hoogactief en/of langlevend afval

De raad van bestuur van NIRAS, heeft akte genomen van de kostprijsraming voor de ondergrondse berging van hoogactief en/of langlevend afval.

Lees meer
2019_Lokaal Fonds - Fonds Local_ONDRAFNIRAS.jpg
21 januari 2019

Lokaal Fonds voor Dessel en Mol gaat van start

Na jaren van voorbereiding is het Lokaal Fonds in Dessel en Mol van start gegaan. Het Lokaal Fonds is een van de voorwaarden van de Desselaars en de Mollenaars om een oppervlaktebergingsinstallatie op hun grondgebied te aanvaarden.

Lees meer
2018_3xG_ONDRAFNIRAS.jpg
21 januari 2019

Nieuwe resultaten van 3xG-studie Dessel-Mol-Retie

De 3xG-studie, die NIRAS laat uitvoeren op vraag van de partnerschappen STORA en MONA, komt met nieuwe resultaten over de gezondheid in de regio Dessel, Mol en Retie. De nieuwe resultaten tonen aan dat we voortdurend in contact komen met ftalaten.

Lees meer
20170904-Berging DetailOverkapping gesloten - Laag.jpg
05 februari 2019

NIRAS dient veiligheidsdossier oppervlakteberging opnieuw in

NIRAS diende haar aangepaste veiligheidsdossier in bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Het dossier maakt deel uit van de vergunningsaanvraag voor de oppervlaktebergingsinstallatie in Dessel.

Lees meer
AfdekkingLR.jpg
05 april 2019

Ontwerp project-MER oppervlaktebergingsinstallatie

Van 5 april tot en met 3 mei 2019 kunt u opmerkingen formuleren bij het ontwerp van het project-milieueffectrapport voor de bergingsinstallatie in Dessel. Raadpleeg het dossier online of bij de milieudiensten van Dessel en Mol.

Lees meer
20190522_112416_1.jpg
07 juni 2019

Tafel van Tabloo krijgt vorm

De bouwwerf van Tabloo ging begin dit jaar van start. Vandaag, zo’n zes maanden later, tekent de tafelstructuur van het toekomstige bezoekerscentrum zich steeds duidelijker af.

Lees meer