Bezoek de werven op de bergingssite in Dessel!

Na vele jaren van voorbereiding gaat de bouw van de oppervlaktebergingssite in Dessel goed vooruit. Benieuwd hoe de verschillende werven vorderen? Kom dan zeker langs voor een unieke blik achter de schermen.

NIRAS zet die dag haar deuren open en verwelkomt iedereen die interesse heeft in de bouw van de toekomstige caissonfabriek, de toegangscluster, de Installatie voor de productie van monolieten (IPM) en bezoekerscentrum Tabloo. Ook het terrein waar op termijn de bergingsmodules zullen komen – het hart van de bergingssite – zal te zien zijn. 

 

Praktische info

- Waar? Kastelsedijk in Dessel

- Wanneer? Zondag 29 september 2019, van 10 tot 17 uur. Opgelet: de werven sluiten hun deuren om 17 uur. De laatste wandelaars vertrekken daarom best voor 15.30 uur.

- Toegangsprijs? Het bezoek is volledig gratis. 

- Bezoekers doen best stevig schoeisel aan.

 

Schrijf je snel in voor de opendeurdag op 29 september 2019 via onderstaand formulier!

Indien je graag op de hoogte gehouden wordt van onze activiteiten via onze publicaties, vul dan hieronder je adresgegevens verder aan:

 

 Wat kan je allemaal ontdekken tijdens de opendeurdag?

 

 

Vier bouwwerven

Wie langskomt op de opendeurdag in Dessel krijgt de kans om de werven van vier toekomstige gebouwen te bezoeken: de toegangscluster (2, het toegangsgebouw tot de site), de installatie voor de productie van monolieten (4, waar het afval ingekapseld zal worden in betonnen kisten), de caissonfabriek (5, waar de betonnen kisten geproduceerd zullen worden) en het bezoekerscentrum Tabloo (1). Ook het terrein waar op termijn de bergingsmodules zullen komen (3) – het hart van de oppervlaktebergingssite – zal te zien zijn.

 

Vrije wandeling voor jong en oud

Een bewegwijzerd traject gidst de bezoeker langs alle werven. De wandeling is zo’n 5 kilometer lang en vertrekt en eindigt aan de Kastelsedijk in Dessel, op het terrein van Tabloo. Wie de wandeling graag inkort, kan een deel van het traject afleggen met een treintje. Straatartiesten, lokale muziekverenigingen en een herder met zijn kudde schapen zorgen onderweg voor een vrolijke sfeer.

In de Installatie voor de productie van monolieten (IPM) wacht nog een leuke extra voor de cultuurliefhebber: enkele kunstenaars stellen er werk tentoon rond het thema 'Deep Time'. Hoe kunnen we ons de erg lange levensduur van radioactief afval inbeelden? Hoe zorgen we ervoor dat de generaties na ons nog weten waar het radioactieve afval geborgen is ?

 

Ook voor kinderen wordt de opendeurdag een hele belevenis: zij kunnen zich tijdens de wandeling uitleven in een uitdagende puzzelzoektocht. Wie de oplossing vindt, wint een leuke prijs.
 

 

Randanimatie

De opendeurdag afsluiten kan met een bezoek aan een van de infostands. Bezoekers kunnen er kennismaken met de 3xG gezondheidsstudie en het Lokaal Fonds, twee initiatieven met een duurzame maatschappelijke meerwaarde voor de regio die deel uitmaken van het oppervlaktebergingsproject of breng een bezoek aan STORA (Dessel) en MONA (Mol), lokale verenigingen die al van bij de start van het project de lokale gemeenschappen een stem geven in het project. 

 

Eten en drinken

Op het terrein zijn foodtrucks en drankstandjes aanwezig.

 

Migreren?: