Overslaan en naar de inhoud gaan

OPPERVLAKTEBERGING IN DESSEL

De toekomstige oppervlaktebergingsinstallatie in Dessel biedt een definitieve en veilige oplossing voor al het Belgische laag- en middelactieve kortlevende afval. Uniek aan dit project is de combinatie van een technisch verhaal met een breed maatschappelijk project, dat impulsen geeft aan de werkgelegenheid, de welvaart en het welzijn in de regio. Zowel de bergingsinstallatie als de meerwaardeprojecten worden gerealiseerd in nauwe samenwerking met de lokale gemeenschappen van Dessel en Mol.

Monoliet - Monolithe.jpg

VEILIGHEID VOOROP

De oppervlaktebergingsinstallatie zorgt ervoor dat het afval geen enkel risico vormt voor mens en milieu, noch vandaag, noch in een verre toekomst. Opeenvolgende barrières zonderen het afval af en sluiten de radioactieve stoffen in. Op deze manier kunnen mens en omgeving er niet mee in contact komen.

Lees meer
3xg.PNG

MEERWAARDEPROJECTEN

De lokale gemeenschappen van Dessel en Mol stelden voorwaarden aan het aanvaarden van de berging. NIRAS werkt samen met de partnerschappen STORA en MONA aan projecten die de welvaart en het welzijn van de lokale bevolking ten goede komen, vandaag en in de verre toekomst. De meerwaardeprojecten hebben onder andere betrekking op milieu en gezondheid, tewerkstelling, kennisbeheer, inspraak en participatie enz. Samen met het veiligheidsconcept zorgen deze meerwaarden ervoor dat het bergingsproject gedragen wordt door de lokale bevolking.

Lees meer
STORA.png

BEVOLKING BESLIST MEE

Rond het oppervlaktebergingsproject ontstond een uniek inspraakmodel. In Dessel en Mol werden de partnerschappen STORA en MONA opgericht. Zowel het technische ontwerp als de maatschappelijke projecten worden in nauwe samenwerking met hen gerealiseerd. 

Lees meer
bergingensite

BERGINGSSITE

1. Kade en ontsluitingsweg
2. Caissonfabriek
3. Installatie voor de productie van monolieten (IPM)
4. Bergingsmodules
5. Toegangscluster
6. Opslaggebouw
7. Communicatiecentrum
8. Demonstratieproef

Meer weten