Follow us

Tabloo, informatie- en gemeenschapscentrum

 

 

 

Tabloo, informatie- en gemeenschapscentrum

NIRAS plant de bouw van een informatiecentrum nabij de toekomstige bergingssite. Het centrum wordt dé referentie voor informatie over het beheer van radioactief afval. Een toeristische trekpleister voor de regio, met interessante troeven voor de lokale gemeenschappen.

Markant gebouw

Tabloo krijgt een in het oog springende architectuur, met een verhaal. Een robuuste, betonnen tafelstructuur van 15 meter staat symbool voor overleg en co-design, de kernwaarden waarop het gehele project gestoeld is.

Expo

De hoofdattractie van TABLOO wordt een expo over radioactief afval en zijn ruime context. Duik met een lift naar een labo meer dan 200 meter onder de grond. Beleef de Big Bang alsof je er zelf bij was. Of laat een boodschap achter voor toekomstige generaties. 4D-ervaringen, interactieve proefjes en de nieuwste multimediale technieken maken van het bezoek aan de expo een leerrijke belevenis. 

Gemeenschapscentrum

Tabloo heeft ook heel wat te bieden voor het lokale gemeenschapsleven. In het gebouw worden polyvalente ruimtes van verschillende groottes en een mooie theaterzaal gebouwd, die ter beschikking staan voor inwoners en verenigingen uit de regio. In het landschapspark wordt een evenementenweide aangelegd.

LANDSCHAPSPARK: natuur en recreatie

 

TABLOO ligt middenin een mooi stukje natuur. Het landschapspark vormt niet alleen een schitterend decor voor het gebouw, het wordt een toeristische troef op zichzelf. Een netwerk van comfortabele verharde paden en meer natuurlijke wandelpaadjes leiden de bezoeker het park in. Het landschap biedt een afwisseling van heide, bos, een bloemenrijk grasland en een grote vijver. Op enkele plaatsen in het landschapspark vind je wetenschappelijke testopstellingen, die het verhaal vertellen over het onderzoek dat voorafging aan het bouwen van de bergingsinstallatie. Voor kinderen wordt een grote speelzone aangelegd. Ze zullen er kunnen rennen, klimmen, verstoppertje spelen, … op een landschap van glooiingen, bergjes en natuurlijke speelobjecten. Voor de allerkleinsten is er een kleinere speelzone op hun maat.

Voorontwerp communicatiecentrum