Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom geologische berging?

Bij een geologische berging wordt het afval afgezonderd in een geschikte stabiele aardlaag, achter een hele reeks kunstmatige barrières (zoals metaal en beton) op een diepte van enkele honderden meters.

Dit is een systeem van geologische berging: de natuurlijke barrières en de kunstmatige barrières zorgen samen voor de bescherming van mens en milieu op lange termijn door:

  • Afzondering: het systeem van geologische berging zondert het afval af van mens en milieu. In een geologische laag, die dik en diep genoeg is, blijft het op lange termijn — miljoenen jaren — stabiel. Veranderingen aan de aardoppervlakte, waaronder klimaatveranderingen, hebben er geen vat op.
  • Insluiting: het afval wordt verpakt door middel van verschillende verpakkings- en opvulmaterialen. Die houden de radioactieve stoffen ingesloten en zijn zo ontworpen dat ze duizenden jaren kunnen standhouden.
  • Vertraging: na verloop van duizenden jaren of langer raken de verpakkingen en het afval onvermijdelijk aangetast. Wanneer dat gebeurt, vervullen de natuurlijke barrières hun rol.
SEA_Veiligheidsfuncties geologische berging_NL

De ondergrond van de geologische berging is daarbij cruciaal: in de natuurlijke barrières verspreiden de radioactieve stoffen zich zo traag dat ze bijna volledig uitdoven binnen het bergingssysteem, mede dankzij het radioactieve verval van de radioactieve stoffen.

Passief systeem

Een belangrijke eigenschap en belangrijk basisprincipe van de keuze voor geologische berging is dat ze de volgende generaties geen lasten of verplichtingen oplegt. Een bergingsinstallatie voor radioactief afval is een passief systeem: de veiligheid ervan is niet afhankelijk van verder menselijk ingrijpen en toezicht, maar is gebaseerd op passieve veiligheidsmaatregelen. Actief toezicht is enkel nodig zolang het afval in de installatie wordt gebracht en de installatie afgesloten wordt.

Nadat de bergingsinstallatie volledig afgesloten is, vormt ze een passief systeem. Onze nakomelingen zijn dan niet meer verplicht de installatie actief te onderhouden en controleren; wel kunnen ze in alle vrijheid beslissen om ze verder te blijven controleren.

Onomkeerbaar?

Onomkeerbaar is berging in een eerste periode nadat het afval in de bergingsinstallatie is geplaatst overigens niet. Het ontwerp van de bergingsinstallatie kan bepalen dat het afval enige tijd terugneembaar is voor de volgende generaties, indien ze tot terugname zouden beslissen, voor welke reden dan ook.

Onderzoekslaboratorium HADES

Hoe kunnen we de veiligheid op lange termijn garanderen?

Om zeker te zijn dat een toekomstige bergingsinstallatie veilig en technisch haalbaar is, heeft NIRAS de afgelopen jaren tal van experimenten uitgevoerd.

Lees meer