Overslaan en naar de inhoud gaan

Breng ons een bezoek

Hoe ontstaat radioactief afval en wat gebeurt ermee? Als u het antwoord schuldig moet blijven maar er meer over wil weten, kunt u terecht bij Isotopolis. De ervaren animatoren van het informatiecentrum in het Kempense Dessel leggen u stap voor stap uit welke weg het afval aflegt.

 

Daarnaast kunt u een rondleiding volgen in de tentoonstellingshal van het ondergrondse laboratorium ESV EURIDICE in Mol, waar u alles te weten komt over het onderzoek naar geologische berging van hoogactief en/of langlevend afval.

Isotopolis

2017_Isotopolis (1)

Het informatiecentrum over radioactieve afvalstoffen

Isotopolis werpt een verhelderend licht op de complexe materies van ‘radioactiviteit’ en het ‘beheer van radioactief afval’. Het informatiecentrum geeft glasheldere informatie op maat van iedereen die belangstelling heeft voor radioactieve stoffen.

2014_Demonstratieproef-Test de démonstration (2)

Vanaf 2016 kunnen groepen onder leiding van een gids een bezoek brengen aan de demonstratieproef. Hier test NIRAS materialen en bouwtechnieken voor de oppervlakte-bergingsinstallatie, om op alles voorbereid te zijn als de bouw van de bergingsinstallatie van start gaat. Je kunt de demonstratieproef enkel bezoeken in combinatie met een bezoek aan Isotopolis.

Maar er is meer. Je kunt er ook zelf aan de slag. Je kunt in groep een grote, demonteerbare maquette van de bergingsmodules en de eindafdekking zelf opbouwen. Stap voor stap moet je de onderlaag, de inspectiegalerij, de monolieten met het radioactieve afval en de eindafdekking de juiste plaats geven.

Reserveer uw bezoek

ESV EURIDICE

euridice154.jpg

Economisch samenwerkingsverband

Het ESV EURIDICE is een economisch samenwerkings-verband tussen NIRAS, en SCK CEN. SCK CEN, het Studiecentrum voor Kernenergie, verricht onderzoek naar vreedzame toepassingen van de nucleaire wetenschap en technologie.

Als federale onderzoeksinstelling werkt SCK CEN rond verschillende thema's van maatschappelijk belang, zoals nucleaire veiligheid, stralingsbescherming en de berging van radioactief afval.

HADES_LR.jpg

Onderzoek naar geologische berging

Het ESV EURIDICE levert een bijdrage aan het RD&D-programma met betrekking tot de evaluatie van de veiligheid en uitvoerbaarheid van geologische berging van hoogradioactief en /of langlevend afval.

De naam 'EURIDICE' staat voor "European Underground Research Infrastructure for Disposal of nuclear waste in Clay Environment". In het Nederlands is dat: Europese Ondergrondse Onderzoeksinfrastructuur voor Berging van radioactief afval in een Kleiomgeving.

_BF_8054.jpg

Het ESV EURIDICE bezoeken

Het ESV EURIDICE heeft een tentoonstelling over het onderzoek naar de berging van radioactief afval in diepe kleilagen. Een bezoek aan de tentoonstelling kan worden gecombineerd met een technisch bezoek aan het ondergrondse laboratorium HADES, voor zover de werkzaamheden in het ondergrondse laboratorium dat toelaten. Bezoeken zijn enkel mogelijk in groep en op aanvraag.

Reserveer uw bezoek