Overslaan en naar de inhoud gaan
NIRAS blog

IN DE KIJKER

NIRAS newsletter

Wilt u graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het beheer van het radioactieve afval in ons land? Schrijf u dan onderaan deze pagina in voor onze digitale nieuwsbrief. Die vervangt het NIRASmagazine en laat toe om u frequenter te informeren.

Geïnteresseerd in de manier waarop NIRAS het radioactieve afval in België beheert? Neem dan zeker een kijkje op deze blog. We geven er regelmatig een update van onze belangrijkste activiteiten.

Wat mag u verwachten?

• Een unieke blik achter de schermen van het oppervlaktebergingsproject in Dessel.
• Een stand van zaken over een eindbestemming voor hoogactief en/of langlevend afval.
• Het laatste nieuws over alle andere aspecten van een veilig afvalbeheer.

Télé-manipulateurs en action

De sanering van buiten gebruik gestelde nucleaire installaties wordt voortgezet op de door NIRAS geëxploiteerde site in Fleurus. We lieten speciaal een robot en een hermetisch gesloten handschoenkast ontwerpen om een deel van een hoogbesmette zone te saneren.

Tabloo 1

Op 22 maart opende het bezoekers- en ontmoetingscentrum Tabloo in Dessel officieel haar deuren voor het grote publiek. Tabloo kwam tot stand na een uniek participatiemodel met de inwoners van Dessel en Mol. Centraal in Tabloo staat de expo rond radioactiviteit, het beheer van radioactief afval en het onderzoek naar nucleaire toepassingen.

Reporters van morgen 1

Midden maart vonden in bezoekerscentrum Tabloo de eerste dagen plaats van het project ‘Reporters van morgen’. Een nieuwe jaarlijkse traditie met lokale lagere scholen uit Dessel en Mol, waarbij leerlingen nadenken over het belang van kennisoverdracht van generatie op generatie.

Ophaalcampagne radioactief afval 1

NIRAS organiseert regelmatig campagnes om radioactief afval op te halen bij scholen en apotheken. De meest recente ophaling vond eind januari plaats. Waarom doen we dit en over welke radioactieve bronnen gaat het?

2022_bouw nieuw opslaggebouw

Tijdens een routinecontrole in een opslaggebouw bij onze dochteronderneming Belgoprocess werden er in 2013 afvalvaten met gelvormige uitloop ontdekt. Sindsdien staat het onderzoek niet stil. Een stand van zaken.

Testbezoek Tabloo

In het voorjaar opent ons gloednieuw bezoekers- en ontmoetingscentrum Tabloo haar deuren voor het grote publiek. Ondertussen brachten al verschillende scholen een testbezoek aan de expo.

Weesbron - source orpheline

Sinds 2006 hebben NIRAS en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) grote stappen gezet in de aanpak van weesbronnen. Dat zijn radioactieve materialen die vooral opduiken bij gewone afvalverwerkingsbedrijven en waarvan de eigenaar vaak niet achterhaald kan worden.

Voorlopige oplevering schacht 1 HADES

Het voorbije anderhalf jaar werd de oudste toegang tot het ondergrondse laboratorium HADES grondig gerenoveerd. Die werken zijn nu achter de rug. Begin oktober werden de nieuwe ophaalinstallatie, het ophaalgebouw en de opgefriste schacht in gebruik genomen.

ONDRAF Site Fleurus

In oktober legde NIRAS de laatste hand aan de buitenbekleding van de uitbreiding die momenteel boven op de zone van het IBA-cyclotron wordt gebouwd. Deze uitbreiding zal de radioactiviteit tijdens de ontmantelingsoperaties helpen insluiten. Michel Gaelens van NIRAS en Kim Honorez van Tractebel lichten de uitdagingen van deze bouwwerkzaamheden toe.