Overslaan en naar de inhoud gaan
NIRAS blog

IN DE KIJKER

Gebouw Brussel - Bâtiment Bruxelles

NIRAS past haar werkingsregels tijdelijk aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook voor ons komt de gezondheid van de medewerkers, de bezoekers en de gehele bevolking op de eerste plaats.

Geïnteresseerd in de manier waarop NIRAS het radioactieve afval in België beheert? Neem dan zeker een kijkje op deze blog. We geven er regelmatig een update van onze belangrijkste activiteiten.

Wat mag u verwachten?

• Een unieke blik achter de schermen van het oppervlaktebergingsproject in Dessel.
• Een stand van zaken over een eindbestemming voor hoogactief en/of langlevend afval.
• Het laatste nieuws over alle andere aspecten van een veilig afvalbeheer.

2020_Atelierbezoek Bruns-Visite d'atelier Bruns (9)_ONDRAFNIRAS

Zo’n veertig vrijwilligers uit Dessel en Mol bezochten onlangs een van de ateliers waar de permanente expo van bezoekerscentrum Tabloo wordt gemaakt. Ze kregen er voor het eerst de opstellingen te zien waaraan ze sinds begin 2019 in verschillende werkgroepen hebben gewerkt.

2019_Doel_ONDRAFNIRAS.jpg

NIRAS adviseert het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) bij vergunningsdossiers over nucleaire installaties. Zo zijn we beter voorbereid op toekomstige afvalstromen en op de ontmanteling van de installaties.

Infografiek-Berging in Europa_ONDRAFNIRAS

Het langetermijnbeheer van radioactief afval is een globaal probleem. Overal ter wereld maken landen werk van een veilige en haalbare eindbestemming voor hun afval. Een stand van zaken uit de vier windstreken van Europa.

072020_Rolbruggen-Ponts roulants IPM_ONDRAFNIRAS (7)

Aan het begin van de zomer plaatste de aannemer de rolbruggen in de Installatie voor de productie van monolieten (IPM). Onder meer via die rolbruggen zullen afvalvaten en monolieten getransporteerd worden tussen de verschillende zones van de IPM.

072020_Landschapspark-Parc paysager (2)

Aan de zuidwestkant van bezoekerscentrum Tabloo komt een uitgestrekt landschapspark van zo’n 25 hectare. Een aantal weken geleden gingen de eerste grondwerken voor het park van start.

072020_Caissonfabriek-Usine de caissons (1)

Na een intensieve voorbereiding tekenen zich vandaag de eerste contouren af van de caissonfabriek. De betonnen kisten die er geprodu-ceerd zullen worden, leveren een belangrijke bijdrage aan de veilig-heid van de oppervlakteberging.

Natuurbeheer - Gestion paysages naturels (5)

Het grootste deel van de toekomstige oppervlakte-bergingssite in Dessel blijft onbebouwd. Op dat uitgestrekte terrein willen NIRAS en de partnerschappen STORA (Dessel) en MONA (Mol) de biodiversiteit en de zachte recreatie stimuleren.

Geologische berging - Referentieconcept NIRAS

De publieksraadpleging over de eindbestemming van het hoogactieve en/of langlevende afval in ons land is afgelopen. Ze heeft heel wat waardevolle reacties en adviezen opgeleverd. Die verwerkt NIRAS nu in een finaal beleids-voorstel voor de federale regering.

Geologische berging - Referentieconcept NIRAS

Die öffentliche Konsultation über die Endbestimmung von hochradioaktiven und/oder langlebigen Abfällen in unserem Land ist beendet. Sie hat viele wertvolle Reaktionen und Ratschläge geliefert, die die NERAS nun in einen endgültigen Politikvorschlag für die Föderalregierung aufnehmen wird.

IPM_052020

Onlangs werden er loodglasramen geplaatst in enkele galerijen van de Installatie voor de productie van monolieten (IPM). Vanachter het loodglas zullen bezoekers kunnen volgen hoe de monolieten met afval geproduceerd worden.