Overslaan en naar de inhoud gaan
NIRAS blog

IN DE KIJKER

NIRAS newsletter

Wilt u graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het beheer van het radioactieve afval in ons land? Schrijf u dan onderaan deze pagina in voor onze digitale nieuwsbrief. Die vervangt het NIRASmagazine en laat toe om u frequenter te informeren.

Geïnteresseerd in de manier waarop NIRAS het radioactieve afval in België beheert? Neem dan zeker een kijkje op deze blog. We geven er regelmatig een update van onze belangrijkste activiteiten.

Wat mag u verwachten?

• Een unieke blik achter de schermen van het oppervlaktebergingsproject in Dessel.
• Een stand van zaken over een eindbestemming voor hoogactief en/of langlevend afval.
• Het laatste nieuws over alle andere aspecten van een veilig afvalbeheer.

Cover Francis & Marc

2022 was een feestjaar voor NIRAS dat haar veertigjarige bestaan vierde en officieel de deuren opende van haar bezoekers- en ontmoetingscentrum Tabloo. Daarnaast was het ook op andere vlakken een belangrijk jaar, met als uitschieter de principebeslissing van de federale regering voor diepe berging. Directeur-generaal Marc Demarche en voorzitter Francis De Meyere blikken in dit interview terug op enkele hoogtepunten van 2022.

Bergingsmodules
De bergingsinstallatie: focus op de veiligheid

Het laag- en middelactieve kortlevende afval van ons land zal veilig en voorgoed geborgen worden in een oppervlaktebergingsinstallatie in Dessel. Hoe ziet zo’n installatie eruit en hoe wordt de veiligheid gegarandeerd?

Paul en Jef liggend
Een terugblik op meer dan 20 jaar participatie met STORA en MONA

De partnerschappen STORA (Dessel) en MONA (Mol) vertegenwoordigen de stem van de lokale bevolking in het bergingsverhaal. Twee trotse voorzitters blikken in een interview terug op meer dan 20 jaar maatschappelijk engagement en resultaten.

IPM 2
Hoe wordt het radioactieve afval klaargemaakt voor oppervlakteberging?

Vlak bij de bergingssite liet NIRAS een hele randinfrastructuur bouwen om het laag- en middelactieve kortlevende afval klaar te maken voor oppervlakteberging. Zo behouden we in elke stap de controle over wat er met het afval gebeurt en moet het geen onnodige afstanden afleggen. Hoe staat het vandaag met de randinfrastructuur?

Elise Vermarien

Met het verkrijgen van de nucleaire vergunning zet NIRAS een grote stap vooruit met het oppervlaktebergingsproject in Dessel. Onze collega Elise Vermariën, verantwoordelijk voor de veiligheidsevaluaties van de oppervlakteberging, blikt terug op een proces van bijna 20 jaar.

philippe lalieux
Diepe berging: een duurzame, veilige en passieve oplossing

In een diepebergingsinstallatie wordt het afval geïsoleerd en ingesloten in een stabiele geologische laag met geschikte eigenschappen, achter een reeks kunstmatige barrières op een diepte van enkele honderden meters. De geologische laag en de kunstmatige barrières zorgen samen voor de veiligheid van de mens en de bescherming van het leefmilieu.

firebird immersive experience about deep time and the nuclear age _ 2dec

Midden januari maakten zo’n 1.400 leerlingen in en rond het Brusselse kunstencentrum Bozar op een originele manier kennis met diepe of geologische berging van radioactief afval. NIRAS organiseerde er samen met het Belgian National Orchestra een jongerenevent, met als kers op de taart de voorstelling FIREBIRD.

'kerncentrales Doel_Rudy de Barse.JPG

Eind september werd de kerncentrale Doel 3 definitief van het elektriciteitsnet afgekoppeld, eind deze maand gebeurt hetzelfde met Tihange 2. Twee Belgische kerncentrales zullen zo voorgoed gestopt zijn met elektriciteit te produceren. Hoe zal de ontmanteling ervan verlopen en wat gebeurt er met het radioactieve afval?

IAEA - Building

Het 'Gezamenlijk verdrag inzake een veilig beheer van bestraalde splijtstof en radioactief afval', kortweg de Joint Convention, is een internationaal verdrag dat alle aspecten van het beheer van bestraalde splijtstof en radioactief afval regelt. België heeft dit verdrag ondertekend en moet bijgevolg haar verplichtingen naleven. Op de 7de review meeting van het verdrag bespraken de deelnemende landen hoe ze elk hun verplichtingen naleven.