Overslaan en naar de inhoud gaan
NIRAS blog

IN DE KIJKER

Gebouw Brussel - Bâtiment Bruxelles

NIRAS past haar werkingsregels tijdelijk aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook voor ons komt de gezondheid van de medewerkers, de bezoekers en de gehele bevolking op de eerste plaats.

Geïnteresseerd in de manier waarop NIRAS het radioactieve afval in België beheert? Neem dan zeker een kijkje op deze blog. We geven er regelmatig een update van onze belangrijkste activiteiten.

Wat mag u verwachten?

• Een unieke blik achter de schermen van het oppervlaktebergingsproject in Dessel.
• Een stand van zaken over een eindbestemming voor hoogactief en/of langlevend afval.
• Het laatste nieuws over alle andere aspecten van een veilig afvalbeheer.

072020_Landschapspark-Parc paysager (2)

Aan de zuidwestkant van bezoekers-centrum Tabloo komt een uitgestrekt landschapspark van zo’n 25 hectare. Een aantal weken geleden gingen de eerste grond-werken voor het park van start.

072020_Caissonfabriek-Usine de caissons (1)

Na een intensieve voorbereiding tekenen zich vandaag de eerste contouren af van de caissonfabriek. De betonnen kisten die er geprodu-ceerd zullen worden, leveren een belangrijke bijdrage aan de veilig-heid van de oppervlakteberging.

Natuurbeheer - Gestion paysages naturels (5)

Het grootste deel van de toekomstige oppervlaktebergings-site in Dessel blijft onbebouwd. Op dat uitgestrekte terrein willen NIRAS en de partnerschappen STORA (Dessel) en MONA (Mol) de biodiversiteit en de zachte recreatie stimuleren.

Geologische berging - Referentieconcept NIRAS

De publieksraadpleging over de eindbestemming van het hoogactieve en/of langlevende afval in ons land is afgelopen. Ze heeft heel wat waardevolle reacties en adviezen opgeleverd. Die verwerkt NIRAS nu in een finaal beleids-voorstel voor de federale regering.

Geologische berging - Referentieconcept NIRAS

Die öffentliche Konsultation über die Endbestimmung von hochradioaktiven und/oder langlebigen Abfällen in unserem Land ist beendet. Sie hat viele wertvolle Reaktionen und Ratschläge geliefert, die die NERAS nun in einen endgültigen Politikvorschlag für die Föderalregierung aufnehmen wird.

IPM_052020

Onlangs werden er loodglasramen geplaatst in enkele galerijen van de Installatie voor de productie van monolieten (IPM). Vanachter het loodglas zullen bezoekers kunnen volgen hoe de monolieten met afval geproduceerd worden.

Houtskelet Tabloo - Ossature en bois Tabloo

De aannemer is klaar met de ruimtes in houtskeletbouw op het dak en op de tweede verdieping van bezoekers- en ontmoetingscentrum Tabloo. Nu aan de beurt: de houten structuur van de eerste verdieping en van de benedenverdieping, en de technieken.

Geologische berging - Referentieconcept NIRAS

Konsultation der Öffentlichkeit zum Planentwurf des NERAS und zum Bericht über die Umweltauswirkungen, der den Plan begleitet – langfristige Entsorgung konditionierter hochaktiver und/oder langlebiger radioaktiver Abfälle.