Overslaan en naar de inhoud gaan
NIRAS blog

IN DE KIJKER

NIRAS newsletter

Wilt u graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het beheer van het radioactieve afval in ons land? Schrijf u dan onderaan deze pagina in voor onze digitale nieuwsbrief. Die vervangt het NIRASmagazine en laat toe om u frequenter te informeren.

Geïnteresseerd in de manier waarop NIRAS het radioactieve afval in België beheert? Neem dan zeker een kijkje op deze blog. We geven er regelmatig een update van onze belangrijkste activiteiten.

Wat mag u verwachten?

• Een unieke blik achter de schermen van het oppervlaktebergingsproject in Dessel.
• Een stand van zaken over een eindbestemming voor hoogactief en/of langlevend afval.
• Het laatste nieuws over alle andere aspecten van een veilig afvalbeheer.

Jacques Cantarella, expert INP

NIRAS publiceerde onlangs haar vijfde inventaris van de nucleaire passiva (INP). Deze vijfjaarlijkse inventaris is een uitstekend instrument om de kosten te ramen van de declassering van nucleaire installaties en het beheer van het radioactieve afval dat zich nog op deze sites bevindt of bij deze operaties voortgebracht wordt. Het biedt ook de mogelijkheid om na te gaan of daarvoor de nodige financiële middelen voorzien zijn.

Transport: safety first!

Wanneer NIRAS het radioactieve afval van de producenten geaccepteerd heeft, kan het vervoerd worden naar onze dochteronderneming Belgoprocess in Dessel. Dat gebeurt volgens strenge veiligheidsvoorschriften, onder onze controle en verantwoordelijkheid. In dit interview vertelt Arno Grade, verantwoordelijk voor transport bij NIRAS, er alles over.

Maarten Houben, manager receptie en opslag bij Belgoprocess

Al het radioactieve afval dat vervoerd wordt, heeft als bestemming onze dochteronderneming Belgoprocess in Dessel. Elk transport meldt zich eerst aan bij de toegangscontrole waar de administratieve documenten nagekeken worden voor de vrachtwagen mag binnenrijden. Op de transportdocumenten staat meteen ook het opslaggebouw waar het afval naartoe moet. Maarten Houben, manager receptie en opslag bij Belgoprocess, vertelt er meer over.

inside ski + coli

Transrad vervoert en verscheept kernmateriaal en radioactieve materialen naar alle uithoeken van de wereld. Op verzoek van NIRAS zorgt het bedrijf ook voor de ophaling van radioactief afval op de sites van de Belgische producenten. Vervolgens transporteert het dit afval naar onze industriële dochteronderneming Belgoprocess, waar het indien nodig eerst verwerkt wordt en nadien opgeslagen.

Render berging

NIRAS maakt al iets meer dan vijf jaar gebruik van statistische onderzoeksplanning (DOE - Design of experiments) voor verschillende projecten in haar onderzoeks-, ontwikkelings- en demonstratieprogramma (RD&D). Die methode bestaat uit een reeks experimenten die vooraf strikt georganiseerd zijn om - met een minimum aan proeven en een maximum aan nauwkeurigheid - de invloed van bepaalde variabelen op een systeem of proces te bepalen.

Render berging

ONDRAF/NIRAS has been using the Design of Experiments (DOE) approach for just over five years as part of several projects in its Research, Development and Demonstration (RD&D) programme. This approach consists of a series of experiments carefully organised in advance so as to determine, in a minimum of trials and with maximum precision, the influence of certain variables on a system or process.

2018_Oppervlakteberging-Stockage en surface_ONDRAFNIRAS.jpg

Midden mei 2023 verkreeg NIRAS de nucleaire oprichtings- en exploitatievergunning die nodig is om de oppervlaktebergingsinstallatie in Dessel te realiseren. Binnen enkele maanden staan de eerste specifieke werken voor de bergingsinstallatie gepland. Daar zal op termijn het laag- en middelactieve kortlevende afval van ons land veilig en voorgoed geborgen worden. We schatten dat het bergen van het afval zo’n 50 jaar zal duren.

Portret_Veerle Stroobant

Het beheer van radioactief afval is sterk gereguleerd door koninklijke besluiten, nationale wetten, Europese en internationale richtlijnen en normen, en door specificaties voor kwaliteitszorg, die gevolgen hebben voor de hele keten.

Jérémie Moerenhout

Jérémie Moerenhout is coördinator Erkenningen voor al het niet-geconditioneerde radioactieve afval, alsook voor het geconditioneerde afval dat door onze industriële dochteronderneming Belgoprocess geproduceerd wordt. In dit interview legt hij de rol van het team Erkenningen uit aan de hand van een heel concreet voorbeeld: een nieuwe betonmatrix die Belgoprocess gebruikt in de CILVA-installatie (Centrale infrastructuur voor de verwerking van laagactief vast afval).