Overslaan en naar de inhoud gaan
NIRAS blog

IN DE KIJKER

NIRAS newsletter

Wilt u graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het beheer van het radioactieve afval in ons land? Schrijf u dan onderaan deze pagina in voor onze digitale nieuwsbrief. Die vervangt het NIRASmagazine en laat toe om u frequenter te informeren.

Geïnteresseerd in de manier waarop NIRAS het radioactieve afval in België beheert? Neem dan zeker een kijkje op deze blog. We geven er regelmatig een update van onze belangrijkste activiteiten.

Wat mag u verwachten?

• Een unieke blik achter de schermen van het oppervlaktebergingsproject in Dessel.
• Een stand van zaken over een eindbestemming voor hoogactief en/of langlevend afval.
• Het laatste nieuws over alle andere aspecten van een veilig afvalbeheer.

PRACLAY-verwarmingsexperiment/Expérience de chauffe PRACLAY (HADES)

In het ondergrondse laboratorium HADES in Mol testen onderzoekers in een grootschalig verwarmings-experiment welke invloed geologische berging van warmte-afgevend, hoogactief afval zou hebben op een diepe kleilaag. Séverine Levasseur en Xavier Sillen van NIRAS geven een stand van zaken.

Gebouw EURIDICE Mol

Dit jaar werd de nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen NIRAS en het onderzoeks-centrum SCK CEN van kracht. Beide organisaties werken al decennia samen aan onderzoek rond het veilige beheer van radioactief afval in ons land.

Caissonfabriek - Usine de caissons

Hoe staat het met de werken aan de caissonfabriek op de bergingssite in Dessel? En wat zal daar allemaal gebeuren? Collega Wim Bastiaens neemt u in dit filmpje mee door de caissonfabriek.

3xG-studie/Étude 3xG

De PFAS-vervuiling in Zwijndrecht beheerst al een tijdje de actualiteit. In de 3xG-studie die NIRAS en de partnerschappen STORA en MONA laten uitvoeren in Dessel, Mol en Retie wordt de blootstelling aan de stof grondig opgevolgd. Dat gebeurt bij zo’n driehonderd kinderen tot ze 18 jaar oud zijn.

Onderzoekslaboratorium HADES - Laboratoire de recherche HADES

NIRAS onderbouwt haar geïntegreerde afvalbeheersysteem met de meest relevante wetenschappelijke en technische inzichten. De kennis die we opdoen uit studies en tests gebruiken we om geschikte technieken te selecteren voor al onze activiteiten.

NIRAS-site Fleurus/ONDRAF-Site Fleurus

De nucleaire installaties die NIRAS in Fleurus exploiteert, werden in 2021 twee keer geïnspecteerd. Het resultaat was telkens positief. Dankzij een efficiënt beheersysteem zijn de operationele processen onder controle en is de veiligheid gegarandeerd.

Rolbrug IPM - Pont roulant IPM

Benieuwd hoe NIRAS tijdens het coronajaar 2020 opnieuw vooruitgang boekte in enkele belangrijke dossiers? In ons jaarverslag vindt u een overzicht van de voornaamste mijlpalen, samen met actuele cijfers over het beheer van radioactief afval in ons land.

Copyright_Roger Damen

Ondanks het aanhoudende kwakkelweer slaagde vrijwilliger Roger Damen erin enkele zonnige beelden te schieten op de toekomstige oppervlaktebergings-site in Dessel. We selecteerden de leukste foto’s en geven u een korte update over het natuurbeheer op de site.

Michel Gaelens (ONDRAF/NIRAS)

Na talrijke nauwgezette saneringsoperaties werd gebouw 7 van de nucleaire site die NIRAS in Fleurus exploiteert, in februari officieel gedeclasseerd. Het ontsmette gebouw werd in mei overgedragen aan het Nationaal Instituut voor Radio-elementen.