Overslaan en naar de inhoud gaan
NIRAS blog

IN DE KIJKER

NIRAS newsletter

Wilt u graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het beheer van het radioactieve afval in ons land? Schrijf u dan onderaan deze pagina in voor onze digitale nieuwsbrief. Die vervangt het NIRASmagazine en laat toe om u frequenter te informeren.

Geïnteresseerd in de manier waarop NIRAS het radioactieve afval in België beheert? Neem dan zeker een kijkje op deze blog. We geven er regelmatig een update van onze belangrijkste activiteiten.

Wat mag u verwachten?

• Een unieke blik achter de schermen van het oppervlaktebergingsproject in Dessel.
• Een stand van zaken over een eindbestemming voor hoogactief en/of langlevend afval.
• Het laatste nieuws over alle andere aspecten van een veilig afvalbeheer.

Render berging

NIRAS maakt al iets meer dan vijf jaar gebruik van statistische onderzoeksplanning (DOE - Design of experiments) voor verschillende projecten in haar onderzoeks-, ontwikkelings- en demonstratieprogramma (RD&D). Die methode bestaat uit een reeks experimenten die vooraf strikt georganiseerd zijn om - met een minimum aan proeven en een maximum aan nauwkeurigheid - de invloed van bepaalde variabelen op een systeem of proces te bepalen.

Render berging

ONDRAF/NIRAS has been using the Design of Experiments (DOE) approach for just over five years as part of several projects in its Research, Development and Demonstration (RD&D) programme. This approach consists of a series of experiments carefully organised in advance so as to determine, in a minimum of trials and with maximum precision, the influence of certain variables on a system or process.

2018_Oppervlakteberging-Stockage en surface_ONDRAFNIRAS.jpg

Midden mei 2023 verkreeg NIRAS de nucleaire oprichtings- en exploitatievergunning die nodig is om de oppervlaktebergingsinstallatie in Dessel te realiseren. Binnen enkele maanden staan de eerste specifieke werken voor de bergingsinstallatie gepland. Daar zal op termijn het laag- en middelactieve kortlevende afval van ons land veilig en voorgoed geborgen worden. We schatten dat het bergen van het afval zo’n 50 jaar zal duren.

Portret_Veerle Stroobant

Het beheer van radioactief afval is sterk gereguleerd door koninklijke besluiten, nationale wetten, Europese en internationale richtlijnen en normen, en door specificaties voor kwaliteitszorg, die gevolgen hebben voor de hele keten.

Christian Cosemans, manager Agréments

Meer dan twintig jaar geleden werd het koninklijk besluit van kracht dat het verlenen van erkenningen aan producenten van radioactief afval door NIRAS regelt. Maar wat houden deze erkenningen nu juist in en waarvoor zijn ze noodzakelijk? Manager Christian Cosemans blikt in dit interview terug, terwijl hij ook vooruit kijkt naar de uitdagingen die op ons afkomen.

Karlijn Vanderhaegen

Karlijn Vanderhaegen is bio-ingenieur en werkt bij NIRAS sinds 2019. Vandaag concentreert ze zich vooral op de erkenningen voor de ontmanteling van de kerncentrales, net als op de erkenningen voor de Caissonfabriek en de Installatie voor de productie van monolieten (IPM) van het oppervlaktebergingsproject.

Thomas Vanthourout

Ook de bekendste producent van radioactief afval in ons land heeft nood aan erkenningen van NIRAS. Collega Thomas Vanthourout volgt de dossiers bij Electrabel op, zowel voor het afval dat ontstaat bij de dagelijkse werking van de kerncentrales als tijdens de ontmanteling ervan.

Jérémie Moerenhout

Jérémie Moerenhout is coördinator Erkenningen voor al het niet-geconditioneerde radioactieve afval, alsook voor het geconditioneerde afval dat door onze industriële dochteronderneming Belgoprocess geproduceerd wordt. In dit interview legt hij de rol van het team Erkenningen uit aan de hand van een heel concreet voorbeeld: een nieuwe betonmatrix die Belgoprocess gebruikt in de CILVA-installatie (Centrale infrastructuur voor de verwerking van laagactief vast afval).

Antonio

Antonio Almeida Albuquerque is industrieel ingenieur in de kernfysica. In mei 2021 voegde hij zich bij het team Erkenningen van NIRAS, waar hij onze ‘Mister Measurement’ werd. Na gewerkt te hebben voor een bedrijf dat instrumenten voor het detecteren en meten van ioniserende straling ontwerpt en produceert, analyseert Antonio vandaag erkenningsaanvragen voor deze instrumenten en voert hij inspecties ter plaatse uit.