Overslaan en naar de inhoud gaan
NIRAS blog

IN DE KIJKER

NIRAS newsletter

Wilt u graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het beheer van het radioactieve afval in ons land? Schrijf u dan onderaan deze pagina in voor onze digitale nieuwsbrief. Die vervangt het NIRASmagazine en laat toe om u frequenter te informeren.

Geïnteresseerd in de manier waarop NIRAS het radioactieve afval in België beheert? Neem dan zeker een kijkje op deze blog. We geven er regelmatig een update van onze belangrijkste activiteiten.

Wat mag u verwachten?

• Een unieke blik achter de schermen van het oppervlaktebergingsproject in Dessel.
• Een stand van zaken over een eindbestemming voor hoogactief en/of langlevend afval.
• Het laatste nieuws over alle andere aspecten van een veilig afvalbeheer.

Testbezoek Tabloo

In het voorjaar opent ons gloednieuw bezoekers- en ontmoetingscentrum Tabloo haar deuren voor het grote publiek. Ondertussen brachten al verschillende scholen een testbezoek aan de expo.

Weesbron - source orpheline

Sinds 2006 hebben NIRAS en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) grote stappen gezet in de aanpak van weesbronnen. Dat zijn radioactieve materialen die vooral opduiken bij gewone afvalverwerkingsbedrijven en waarvan de eigenaar vaak niet achterhaald kan worden.

Voorlopige oplevering schacht 1 HADES

Het voorbije anderhalf jaar werd de oudste toegang tot het ondergrondse laboratorium HADES grondig gerenoveerd. Die werken zijn nu achter de rug. Begin oktober werden de nieuwe ophaalinstallatie, het ophaalgebouw en de opgefriste schacht in gebruik genomen.

ONDRAF Site Fleurus

In oktober legde NIRAS de laatste hand aan de buitenbekleding van de uitbreiding die momenteel boven op de zone van het IBA-cyclotron wordt gebouwd. Deze uitbreiding zal de radioactiviteit tijdens de ontmantelingsoperaties helpen insluiten. Michel Gaelens van NIRAS en Kim Honorez van Tractebel lichten de uitdagingen van deze bouwwerkzaamheden toe.

Expo Tabloo

Met ‘Reporters van morgen' start NIRAS een jaarlijkse traditie met lagere scholen uit Dessel en Mol. Bedoeling is om met de leerlingen na te denken over het belang van kennisoverdracht. Zij zijn namelijk de generatie die de oppervlakteberging van nabij zullen opvolgen.

Nationaal verslag NIRAS (2021)

Elke drie jaar moet België een rapport voorleggen aan de Europese Commissie waarin het aantoont dat het aan de verplichtingen uit de Europese richtlijn 2011/70/Euratom voldoet. De derde editie van dat rapport, ‘Nationaal verslag’ genoemd, staat nu online.

Demonstratie/Démonstration Caroline-R80

In opdracht van NIRAS ontwikkelde Equans SNS, vroeger gekend als Transnubel, een uniek transportmiddel voor het vervoer van middel- en hoogactief vast afval. Eind deze zomer werd de werking van het innovatieve systeem een laatste keer gedemonstreerd aan de afvalproducenten.

Leer- en Infopunt Beheer Radioactief Afval (LIBRA)

Nu het nieuwe academiejaar is afgetrapt gaat ook het Leer- en Infopunt Beheer Radioactief Afval (LIBRA) opnieuw van start. De eerste activiteiten binnen LIBRA beginnen dit najaar. In de maand mei staat een studiedag gepland.