Overslaan en naar de inhoud gaan
NIRAS blog

IN DE KIJKER

NIRAS newsletter

Wilt u graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het beheer van het radioactieve afval in ons land? Schrijf u dan onderaan deze pagina in voor onze digitale nieuwsbrief. Die vervangt het NIRASmagazine en laat toe om u frequenter te informeren.

Geïnteresseerd in de manier waarop NIRAS het radioactieve afval in België beheert? Neem dan zeker een kijkje op deze blog. We geven er regelmatig een update van onze belangrijkste activiteiten.

Wat mag u verwachten?

• Een unieke blik achter de schermen van het oppervlaktebergingsproject in Dessel.
• Een stand van zaken over een eindbestemming voor hoogactief en/of langlevend afval.
• Het laatste nieuws over alle andere aspecten van een veilig afvalbeheer.

Maarten Van Geet (ONDRAF/NIRAS)

Kennis delen met elkaar en samen onderzoek doen. Dat is de opzet van het Europese overlegplatform IGD-TP dat zich richt op het onderzoek naar geologische berging. Collega Maarten Van Geet vertelt er meer over.

Financiering beheer radioactief afval - Financement gestion déchets radioactifs

NIRAS waakt erover dat toekomstige generaties niet moeten betalen voor het radioactieve afval dat we vandaag produceren. We zorgen ervoor dat de afvalproducenten nu al voldoende geld opzijzetten, volgens het welbekende principe ‘de vervuiler betaalt’.

Exploitatie opslaggebouw laagactief afval

Eind vorig jaar nam onze industriële dochteronderneming Belgoprocess in Dessel een nieuwe module in gebruik voor de opslag van laagactief afval. Intussen zijn er al heel wat vaten gestapeld in het gebouw. Tijd voor een kijkje achter de schermen!

Gebouw voor vaten met risico op gelvorming

Onlangs werd bij onze industriële dochteronderneming Belgoprocess in Dessel begonnen met de bouw van een nieuw opslaggebouw voor radioactief afval. Het gebouw zal plaats bieden aan de vaten met laagactief afval die mogelijk een risico lopen op gelvorming.

Cécile Massart - Les stèles de Dessel

Hoe hou je de herinnering levend aan een bergingsinstallatie voor radioactief afval? En hoe draag je de kennis over het afval over aan volgende generaties? Kunstenares Cécile Massart reflecteert hierover in uiteenlopende werken, vanaf 19 februari te bezichtigen in de Botanique in Brussel.

Vijfjaarlijks rapport 3xG-studie

Komen ziekenhuisopnames en aangeboren afwijkingen vaker voor in Dessel, Mol en Retie dan elders in Vlaanderen? In een recent rapport van de 3xG-studie geven onderzoekster Annelies De Decker en haar collega’s een antwoord op die vraag. “De cijfers zijn over het algemeen gunstig.”

Boomplantactie Den Diel Dessel

NIRAS liet onlangs zo’n 22.000 inheemse bomen en struiken planten aan het natuurgebied Den Diel in Dessel. De aanplant compenseert de dennenbomen die moesten verdwijnen op de oppervlaktebergingssite voor laag- en middelactief kortlevend afval.

Tabloo Dessel

Meerdere aannemers zijn vandaag druk in de weer met de afwerking van het toekomstige bezoekers-centrum Tabloo in Dessel. De houten onderbouw is klaar, er wordt nu volop gewerkt aan de technische installaties, de buiten- en de binnenbekleding. Tabloo opent zijn deuren begin 2022.

Ophaling Americiumbronnen

In december 2020 haalde NIRAS de laatste americiumbron op bij de dranken- en voedingsindustrie in ons land. Mooi op tijd nu het gebruik van de radioactieve bronnen er sinds 1 januari 2021 verboden is door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).