Overslaan en naar de inhoud gaan
NIRAS blog

IN DE KIJKER

Gebouw Brussel - Bâtiment Bruxelles

NIRAS past haar werkingsregels tijdelijk aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook voor ons komt de gezondheid van de medewerkers, de bezoekers en de gehele bevolking op de eerste plaats.

Geïnteresseerd in de manier waarop NIRAS het radioactieve afval in België beheert? Neem dan zeker een kijkje op deze blog. We geven er regelmatig een update van onze belangrijkste activiteiten.

Wat mag u verwachten?

• Een unieke blik achter de schermen van het oppervlaktebergingsproject in Dessel.
• Een stand van zaken over een eindbestemming voor hoogactief en/of langlevend afval.
• Het laatste nieuws over alle andere aspecten van een veilig afvalbeheer.

Ophaling Americiumbronnen

In december 2020 haalde NIRAS de laatste americiumbron op bij de dranken- en voedingsindustrie in ons land. Mooi op tijd nu het gebruik van de radioactieve bronnen er sinds 1 januari 2021 verboden is door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).

Inspecties verglaasd hoogactief afval

Ook nadat het radioactieve afval is opgeslagen blijven we het nauwgezet opvolgen. Dat doen we samen met onze industriële dochteronderneming Belgoprocess, die systematisch controles uitvoert. In september vorig jaar onderwierpen we het verglaasde hoogactieve afval aan een visuele inspectie.

Newsletter NIRAS

Wilt u graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het beheer van het radioactieve afval in ons land? Schrijf u dan onderaan deze pagina in voor onze digitale nieuwsbrief. Die vervangt het NIRASmagazine en laat toe om u frequenter te informeren.

Wim Cool - ONDRAF/NIRAS

Prebes, de Vlaamse vereniging voor preventieadviseurs, bekroont ieder jaar een aantal eindwerken die een bijdrage leveren aan het stimuleren van welzijn op het werk. Onze medewerker Wim Cool viel in de prijzen met zijn scriptie voor de opleiding van preventieadviseur niveau 1.

Andy Weir - Pazugoo

De UHasselt en het platform Kunst In Opdracht nemen ‘Pazugoo’ van kunstenaar Andy Weir op als voorbeeld van een succesvol project in hun verkennende onderzoek naar kunst in de publieke ruimte. Pazugoo kwam tot stand in opdracht van NIRAS en kunstencentrum Z33.

2020_Gebouw-Bâtiment 151E_ONDRAFNIRAS

Op de site van onze industriële dochteronderneming Belgoprocess in Dessel werd zopas een nieuwe module voor de opslag van laagactief afval in gebruik genomen. Aan de module – een uitbreiding van een bestaand opslaggebouw – werd ruim een jaar gebouwd.

112020_Natuurbeheer-Gestion paysages naturels (14)_ONDRAFNIRAS

Herfst op de bergingssite

12 november 2020

Ook op de toekomstige oppervlaktebergingssite in Dessel vallen de bladeren vandaag volop van de bomen. Een uitgelezen moment voor een update over het natuurbeheer op de site, mét kleurrijke herfstbeelden.

Medewerker NIRAS - Collaborateur ONDRAF (2)

Jaarverslag 2019 online

28 oktober 2020

Neemt u graag een kijkje achter de schermen van onze organisatie? Ons jaarverslag geeft u een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in 2019, samen met cijfers over het kortetermijnbeheer van het radioactieve afval in ons land.

vatenvulfoto.jpg

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) verleent de vergunning om de opslagcapaciteit van radioactief afval uit te breiden met een nieuw opslaggebouw. Belgoprocess, de industriële dochteronderneming van NIRAS, diende hiertoe eind oktober 2019 een vergunningsaanvraag in bij het FANC.