Overslaan en naar de inhoud gaan

Transport

Het geaccepteerde afval wordt vervoerd van de site van de producent naar de site die door Belgoprocess wordt geëxploiteerd.

NIRAS vertrouwt dit vervoer toe aan gespecialiseerde bedrijven die over de nodige vergunningen beschikken. Deze vergunningen worden uitgereikt door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Sommige producenten, die over de nodige vergunningen beschikken, hebben evenwel de toelating om hun afval zelf naar Belgoprocess te vervoeren.

Elk transport van radioactieve stoffen is in België onderworpen aan een vergunning. Deze vergunning wordt eveneens uitgereikt door het FANC.

De middelen die gebruikt worden voor het vervoer (verpakking, insluiting, bescherming, afscherming enz.) variëren naargelang van het afvaltype dat vervoerd wordt. Zo vereist het vervoer van laagactief afval slechts minimale voorzorgsmaatregelen, terwijl voor het vervoer van hoogactief afval afgeschermde containers moeten worden gebruikt met stalen wanden die meerdere tientallen centimers dik zijn.

De externe besmetting en het dosistempo van elke vervoerverpakking worden zowel bij het vertrek als bij aankomst gecontroleerd.