Follow us

Maatschappelijk draagvlak

 

 

 

 

Maatschappelijk draagvlak

het bergen van radioactief afval is niet alleen een technische uitdaging. De maatschappelijke uitdaging – de aanvaarding van een bergingssite en -installatie – is even groot.

Lokale partnerschappen

De lokale partnerschappen STORA in Dessel en MONA in Mol vormen het hart van een uniek participatiemodel, dat tot ver buiten België op interesse kan rekenen. Het idee van de partnerschappen werd uitgewerkt door de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen.

De partnerschappen zijn tegelijk toezichthouder en partner. Ze gaven de bevolking van Dessel en Mol de voorbije jaren verregaand inspraak in het ontwerp van de oppervlakteberging van laag- en middelactief kortlevend afval. Ze hebben de plannen zelf mee uitgetekend. En ook in de realisatiefase blijven ze actief betrokken. Bovendien hebben ze belangrijke voorwaarden gesteld om de bouw van de oppervlaktebergings installatie toe te laten op hun grondgebied.

Maatschappelijk besluitvormingsproces

NIRAS heeft de afgelopen jaren sterk geïnvesteerd in technisch-wetenschappelijk onderzoek. Dankzij die kennis is ons land klaar voor een beleidsbeslissing over het langetermijnbeheer van B&C-afval. Zo'n beleidsbeslissing is niet alleen vereist om het verdere onderzoek uit te stippelen. Ze maakt het NIRAS ook mogelijk om een gericht maatschappelijk traject op te starten. Voor het maatschappelijke proces is er nu immers een inhaalbeweging nodig. Alleen een omzichtig besluitvormingsproces kan een draagvlak creëren voor een geologische bergingsinstallatie.