Overslaan en naar de inhoud gaan

NIRAS doet al decennialang wetenschappelijk onderzoek

NIRAS doet al decennialang onderzoek naar veilige oplossingen voor het beheer van radioactief afval. De oplossingen die NIRAS aanbeveelt, steunen dan ook op een grondige technische en wetenschappelijke kennis.

Wie doet onderzoek?

NIRAS bepaalt de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten. De uitvoering hiervan vertrouwt ze toe aan binnen- en buitenlandse wetenschappelijke partners (universiteiten, onderzoekscentra, studiebureaus, industriële partners ...). NIRAS integreert alle verworven kennis en beveelt de regering dan oplossingen aan.

Belang van wetenschappelijke publicaties

Het onderzoeks- en ontwikkelingswerk volgt een open benadering: kennis en ervaring worden internationaal gedeeld, de middelen worden gemeenschappelijk ter beschikking gesteld en de informatie wordt gepubliceerd in de wetenschappelijke literatuur en beoordeeld door vakgenoten.

Onderzoek naar langetermijnoplossingen

Bergingsmodules_Modules de stockage_2017_ONDRAFNIRAS.jpg

Berging in Dessel

De toekomstige oppervlaktebergingsinstallatie in Dessel biedt een definitieve en veilige oplossing voor al het Belgische laag- en middelactieve kortlevende afval. Uniek aan dit project is de combinatie van een technisch verhaal met een breed maatschappelijk project, dat impulsen geeft aan de werkgelegenheid, de welvaart en het welzijn in de regio.

Lees meer
Concept geologische berging.jpg

Onderzoek naar geologische berging

België doet al meer dan veertig jaar onderzoek naar geologische berging van hoogactief en/of langlevend afval. De voorbije decennia boekten de wetenschappers resultaten die van cruciaal belang zijn voor het onderzoeks-programma. Zo konden ze aantonen dat het mogelijk is om met industriële technieken een bergingsinstallatie te bouwen in weinig verharde klei, en dat die oplossing ook veilig is. De komende jaren wil NIRAS die resultaten op een reële schaal bevestigen en verder verfijnen.

Lees meer