Overslaan en naar de inhoud gaan

Sanering van de NIRAS-site in Fleurus

Enkele jaren geleden kreeg NIRAS de opdracht om een deel van een nucleaire site in het Waalse Fleurus te saneren en te ontmantelen. In 2012 ging daar het bedrijf Best Medical Belgium S.A., producent van radio-isotopen voor de medische sector, failliet. De operaties zullen nog tot 2028 duren.

2020_Hughes Van Humbeeck (3)

Op de site was een aanzienlijke hoeveelheid radioactieve stoffen aanwezig. Acuut gevaar voor de omwonenden en het milieu was er niet, maar het was wel noodzakelijk om de site te saneren en het radioactieve afval in alle veiligheid op te halen.

Hughes Van Humbeeck, hoofd van de NIRAS-site Fleurus
2015_Team ONSF-Équipe ONSF_ONDRAFNIRAS

Het NIRAS-team in Fleurus verzekert de veiligheid en bereidt de sanering en de ontmanteling voor.

Historisch overzicht en toekomstige mijlpalen

2020_Planning Fleurus_NL

Overleg met regionale actoren

Om de omwonenden op een adequate manier te informeren, werkt NIRAS intensief samen met de gemeentebesturen van Fleurus en het naburige Farciennes. We zitten regelmatig rond de tafel met de regionale actoren en houden hen op de hoogte van de vorderingen.

Als nucleair exploitant zetelen we in het begeleidingscomité van de nucleaire bedrijven uit Fleurus-Farciennes. Ook de vertegenwoordigers van de gemeenten en de provincie zijn daar aanwezig.

 

P1090974.JPG

Een begeleidingscomité is hoofdzakelijk een dialoogorgaan dat de verschillende partijen in staat stelt elkaar te informeren maar ook elkaars realiteit beter te begrijpen.

Jean Christophe Grignard, Voorzitter van het Begeleidingscomité voor de nucleaire installaties in de industriezone van Fleurus

Waals Gewest financieel verantwoordelijk

Het merendeel van de kosten wordt gedragen door het Waalse Gewest. In 1990 sloten de Belgische Staat en het Waalse Gewest immers een overeenkomst waarin stond dat het Waalse Gewest de sanering en ontmanteling van de installaties, toen nog in handen van Nordion, op zich zou nemen. De rest wordt betaald via het Insolvabiliteitsfonds van NIRAS.

Lees meer