Overslaan en naar de inhoud gaan

De Job van … Elien De Roeck

Elien De Roeck is verantwoordelijk voor de publiekswerking in ons bezoekerscentrum Tabloo in Dessel. Maar wat houdt haar job nu juist in?

Dag Elien, kan je even kort schetsen hoe je bij Tabloo bent terechtgekomen?

Elien: “Als inwoner van Mol ben ik een kind van de omgeving en had ik al van Tabloo gehoord. Een bezoek stond op mijn lijstje maar was er nog niet van gekomen, totdat ik de vacature voor publieksmedewerker opmerkte en de bal aan het rollen ging. Na zes jaar in het onderwijs was ik op zoek naar een nieuwe job waar ik idealiter twee zaken kon combineren: mijn ervaring als leerkracht en mijn passie voor cultuurmanagement. Beide kwamen mooi samen in de jobomschrijving. Ik heb dan ook niet getwijfeld om voor de job te solliciteren, ook al was het thema radioactief afval voor mij nog vrij onbekende materie.”

Wat moeten we ons voorstellen bij jouw job als publieksmedewerker?

Elien: “Kort samengevat, zie ik het als mijn opdracht om het verhaal van Tabloo op diverse manieren te vertalen naar verschillende doelgroepen. Door een aangepast aanbod, zeg maar specifieke ‘producten’, voor hen te ontwikkelen en aan te bieden.”

Portret Elien De Roeck

Tabloo, dat is blijven innoveren voor onze bezoekers!

Elien De Roeck, Tabloo

Kan je dat wat concreter maken?

Elien: “Momenteel richt ik me vooral op het aanbod voor scholen. Zo werk ik aan verschillende opdrachtenbundels waarmee leerlingen tijdens hun bezoek aan de expo aan de slag gaan. Of nog aan werkbundels die leerkrachten in de klas kunnen gebruiken om hun leerlingen voor te bereiden op een bezoek of om nadien verder op de materie in te gaan. Het leuke hieraan is dat ik creatief bezig kan zijn en altijd naar nieuwe invalshoeken kan zoeken om ons thema nog meer te doen leven. Maar het is niet omdat ik een idee heb, dat mijn job er dan al op zit. Het maken van nieuwe producten vraagt heel wat voorbereiding en eens iets uitgewerkt is, moet het natuurlijk ook grondig getest en nadien herwerkt of bijgestuurd worden. En wat ook heel belangrijk is: het is en blijft teamwerk.”

Experimenteren met radioactieve bronnen

Een van je grotere opdrachten is het ontwikkelen van workshops voor scholen.

Elien: “Klopt, sinds kort bieden we drie workshops aan voor diverse graden. Daar ging een heel lang voorbereidingstraject aan vooraf, om te komen tot een eerste versie die we met kleine groepen uittesten en blijven bijsturen tot het echt goed zit. Pas dan bieden we de workshop ook echt aan de scholen aan. Een voorbeeld van zo’n workshop is ‘Het elektromagnetische spectrum’ voor de eerste graad middelbaar onderwijs. Leerlingen onderzoeken verschillende soorten golven en leren die rangschikken op het spectrum. Aan de hand van voorbeelden uit het dagelijkse leven stellen ze vast dat we golven op verschillende manieren gebruiken, zoals radio- of microgolven, maar ook dat sommige soorten golven gevaarlijk kunnen zijn. Alle workshops zijn gebaseerd op concrete leerdoelen, zodat ze goed aansluiten bij wat er in de klas gebeurt.”

Naast de workshops biedt Tabloo ook een werksessie in een laboratorium aan.

Elien: “Ja, en daarmee hebben we echt wel iets unieks in huis. Leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar kunnen namelijk zelf experimenten uitvoeren met radioactieve bronnen in ons laboratorium. Ze maken kennis met de halveringstijd, het effect van ioniserende straling, de energie van bètadeeltjes ... Radioactiviteit blijft toch iets redelijk abstract en theoretisch; je ziet, ruikt of hoort het niet. Maar in ons labo ervaren ze zelf de eigenschappen van een radioactieve bron. Uiteraard gebeurt alles onder begeleiding, volledig veilig en met de nodige vergunningen. Dat spreekt voor zich.”

Kijken naar radioactief afval

We hebben het tot nu toe vooral over scholen gehad. Werk jij ook voor andere doelgroepen?

Elien: “Vandaag is mijn voornaamste doelgroep inderdaad scholen, maar we gaan zeker voor andere bezoekers nieuwe thematische producten uitwerken. Er is natuurlijk de expo en die blijft centraal staan. Daarnaast is er ook de Bergingswandeling. Bezoekers wandelen, al dan niet met gids, tot de plaats waar de bergingsinstallatie voor radioactief afval komt. Sinds kort staan daar twee viewmasters die je een goed beeld geven van hoe die installatie er in de nabije en verre toekomst uit zal zien. En op termijn zullen groepen tijdens die wandeling ook een kijkje kunnen nemen in een opslaggebouw voor radioactief afval. Dat wordt ook weer iets unieks dat we aanbieden.”

Slotvraagje. Wat maakt jou gelukkig in deze job?

Elien: “Ik vind het altijd fantastisch om een eerste idee te hebben of te horen van anderen. En om het dan vervolgens uit te werken, te testen en uiteindelijk te realiseren. Daarnaast is er natuurlijk ook de feedback die we krijgen. Als een leerkracht komt zeggen dat hij of zij veel heeft gehad aan het bezoek en daar verder mee in de klas rond gaat werken, ben ik heel blij. Maar het mooiste compliment was misschien wel van een van de eerste deelnemers aan de labosessie, toen een leerling van 16 jaar me kwam vragen wat ze later moest gaan studeren om rond radioactiviteit te kunnen werken. Tof, niet?”