Overslaan en naar de inhoud gaan

FANC verleent vergunning voor nieuw opslaggebouw

Opslaggebouw 167x

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) verleent de vergunning om de opslagcapaciteit van radioactief afval uit te breiden met een nieuw opslaggebouw. Belgoprocess, de industriële dochteronderneming van NIRAS, diende hiertoe eind oktober 2019 een vergunningsaanvraag in bij het FANC.

Concreet gaat het om een uitbreiding van de bestaande exploitatievergunning voor site 1 te Dessel. Daar komt nu een nieuw gebouw voor de opslag van potentieel ASR-geaffecteerd geconditioneerd afval.

Begin 2013 werd tijdens een routinecontrole in een opslaggebouw op een aantal afvalvaten een gelvormige uitloop vastgesteld. Na onderzoek bleek de gelvorming het resultaat te zijn van een chemische alkali-silicareactie (ASR). Het ging dus niet om een radiologische reactie.

NIRAS en Belgoprocess hebben beslist om naast de vaten, waarvan de kans op geluitloop het hoogst is, alle potentieel ASR-geaffecteerde colli vanuit de bestaande opslaggebouwen over te brengen naar het nieuwe gebouw, waar ze verder zullen worden opgevolgd.

Meer informatie vindt u op de website van het FANC.