Overslaan en naar de inhoud gaan

Internationale Vrouwendag – Enkele vrouwelijke talenten van NIRAS nemen het woord

Internationale Vrouwendag 2021 heeft als thema #ChooseToChallenge - Hand up high to show you're in! Aan het woord is Vanessa Cauwels, industrieel ingenieur in de nucleaire technologie.

Vanessa Cauwels (ONDRAF/NIRAS)

NIRAS behandelt mannen en vrouwen op gelijke voet. Wat wel een moeilijke evenwichtsoefening vormt, is het combineren van de verantwoordelijkheden op het werk met die als jonge mama.

Vanessa Cauwels, NIRAS

 

Vanessa, wat houdt je job bij NIRAS in?

“Binnen het team ’Geïntegreerd programma categorie A’ werk ik mee aan het veiligheidsrapport voor de oppervlakteberging van laag- en middelactief kortlevend afval. Daarbij concentreer ik me voornamelijk op de hoofdstukken die de operationele veiligheid op de site behandelen (monitoring, risicoanalyse, stralingsbescherming).”

“Daarnaast ben ik ook actief binnen het project ‘Bergbaarheid’, waar ik projectleider ben van het team ‘#Modules’. Dit team houdt zich bezig met het uitwerken van een plan voor het opvullen van de eerste twintig modules van de oppervlakteberging. De uitbating van deze twintig modules zal een tijdspanne van twintig jaar in beslag nemen.”

Welke opleiding heb je gevolgd?

“Ik ben industrieel ingenieur in de nucleaire technologie. Deze opleiding heb ik gevolgd bij de Xios Hogeschool in Diepenbeek. Ondertussen wordt de opleiding verzorgd door UHasselt.”

Werd je als vrouw tijdens je loopbaan geconfronteerd met obstakels? Of nog, wat liep er juist wel vlot?

“NIRAS behandelt mannen en vrouwen op gelijke voet. Wat wel een moeilijke evenwichtsoefening vormt, is het combineren van de verantwoordelijkheden op het werk met die als jonge mama. Ik ben mama van drie kindjes (7, 5 en 3 jaar) en werk momenteel vier vijfde. De verzorging van de kinderen en het organiseren van het huishouden is toch een rol die klassiek blijft weggelegd voor de mama. Bovendien aanvaardt onze maatschappij gemakkelijker van een hoger opgeleide vrouw dat ze vier vijfde werkt, dan van een hoger opgeleide man. In die zin heeft de samenleving ons in dit klassieke rollenpatroon geduwd (mijn man werkt voltijds). Maar eerlijk? Ik vind het niet bepaald een nadeel: de tijd met de kinderen wil ik absoluut niet missen.”

“Bovendien heb ik het gevoel dat NIRAS een gezonde balans tussen privé en werk voor haar werknemers belangrijk vindt. In die zin voel ik me door mijn werkgever 100% gesteund in mijn keuze om deeltijds te werken (een gelukkige werknemer is een productieve werknemer).”

“Corona heeft ons nu ook richting telewerk geduwd. Hoewel ik graag fysiek aanwezig ben op kantoor, heeft het telewerken de evenwichtsoefening tussen de verantwoordelijkheden thuis en op het werk wel vereenvoudigd. Voor mij mag telewerk in de toekomst dan ook deel blijven uitmaken van de dagelijkse praktijk.”

Welke goede raad zou jij je jongere zelf geven, aan het begin van je carrière?

“Een job is meer dan alleen de inhoud van het werk. Naast het werk op zich, heb je collega’s om rekening mee te houden, een woon-werktraject af te leggen, sta je best achter de visie van het bedrijf waar je voor werkt … Dit totaalplaatje moet in grote lijnen overeenkomen met de waarden die je zelf nastreeft, ze bepalen volgens mij een groot deel van de tevredenheid die je ervaart bij het uitoefenen van je job. Al zijn deze uiteraard voor iedereen anders.”