Overslaan en naar de inhoud gaan

ONDERGRONDSE BERGING

Voor NIRAS is er maar één veilige oplossing voor het hoogactieve en/of langlevende afval: berging diep onder de grond. De voordelen vloeien voort uit de kenmerken van specifieke lagen in de ondergrond die al miljoenen jaren stabiel zijn, en die nog veel langer stabiel zullen blijven.

Als het afval in deze lagen wordt geborgen, ontsnapt het aan de invloed van klimaatveranderingen, van maatschappelijke omwentelingen zoals oorlogen en revoluties, en van mensen met kwaadaardige plannen.

OP ZOEK NAAR EEN VEILIGE OPLOSSING

Bij de opwekking van elektriciteit uit kernenergie en bij nucleaire toepassingen zoals het gebruik van stralingsbronnen in de medische sector, ontstaat radioactief afval. Een deel van dat afval moet gedurende honderdduizenden jaren worden afgezonderd van mens en milieu.

Het hoogactieve en/of langlevende afval ligt momenteel opgeslagen bij Belgoprocess in Dessel. De opgebrande splijtstoffen zijn opgeslagen op de sites van de kerncentrales van Doel en Tihange. Het ligt voor de hand dat deze opslag slechts tijdelijk is. De generaties die het kernafval hebben geproduceerd, moeten er ook een gepaste, definitieve oplossing voor bedenken. Een scenario waarbij de nucleaire erfenis wordt afgewenteld op onze kinderen en kleinkinderen, is onaanvaardbaar.

Bovendien hebben de inwoners van de gemeenten en steden waar het afval nu wordt bewaard, het recht te weten hoe lang het er nog blijft liggen. Het staat echter vast dat het afval ergens zal geborgen moeten worden.

NIRAS stelt geologische of ondergrondse berging voor als nationaal beleid voor het langetermijnbeheer van het hoogactieve en/of langlevende afval. De keuze van het type ondergrond zal pas in een latere fase gebeuren.

Marc2.jpg

"ONZE VOORKEUR VOOR DIEPE BERGING PAST NAADLOOS BINNEN ONS BELEID VOOR DUURZAAM AFVALBEHEER."

Marc Demarche, directeur-generaal van NIRAS

Frank Hardeman.jpg

"ONDERGRONDSE BERGING IS DE BESTE OPLOSSING OM DE VEILIGHEID OP LANGE TERMIJN TE GARANDEREN EN DE KOSTEN VOOR TOEKOMSTIGE GENERATIES TE BEPERKEN."

Frank Hardeman, directeur-generaal van het FANC

EEN DOORDACHTE AANPAK

Hoewel het de beste oplossing is voor het hoogactieve en/of langlevende afval, blijft ondergrondse berging een bijzonder verhaal. Een verhaal ook met verschillende dimensies: wetenschap & techniek, betaalbaarheid, veiligheid en maatschappelijk draagvlak. Het is aan NIRAS om het evenwicht tussen deze vier dimensies zorgvuldig te bewaken.

3 bergingen.jpg

v.l.n.r.: Gebouw 136 op de site van Belgoprocess in Dessel. Hier wordt het langlevende en hoogactieve afval voorlopig bewaard. In Doel en Tihange wordt de opgebrande splijtstof voorlopig bewaard in respectievelijk luchtgekoelde containers en watergekoelde bassins.

INTERNATIONAAL

België is natuurlijk niet het enige land met radioactief afval. Het beheer van nucleair afval is een globaal probleem. De voorbije decennia is er een internationale consensus ontstaan over ondergrondse berging als veiligste scenario. Zo geldt Finland als pionier voor de ondergrondse berging van gebruikte splijtstoffen:

 

"DE NUCLEAIRE WERELD KIJKT MET GROTE INTERESSE NAAR FINLAND. HET IS HET EERSTE LAND DAT AL IS BEGONNEN MET DE BOUW VAN EEN ONDERGRONDSE, DEFINITIEVE BERGINGSPLAATS VOOR DE OPGEBRANDE SPLIJTSTOF UIT HAAR KERNCENTRALES."

The Economist

Lees meer