OP ZOEK NAAR EEN VEILIGE OPLOSSING
Bij de opwekking van elektriciteit uit kernenergie en bij nucleaire toepassingen zoals het gebruik van stralingsbronnen in de medische sector, ontstaat radioactief afval. Een deel van dat afval moet gedurende honderdduizenden jaren worden afgezonderd van mens en milieu.
Het hoogactieve en/of langlevende afval ligt momenteel opgeslagen bij Belgoprocess in Dessel. De opgebrande splijtstoffen zijn opgeslagen op de sites van de kerncentrales van Doel en Tihange. Het ligt voor de hand dat deze opslag slechts tijdelijk is. De generaties die het kernafval hebben geproduceerd, moeten er ook een gepaste, definitieve oplossing voor bedenken. Een scenario waarbij de nucleaire erfenis wordt afgewenteld op onze kinderen en kleinkinderen, is onaanvaardbaar.
Bovendien hebben de inwoners van de gemeenten en steden waar het afval nu wordt bewaard, het recht te weten hoe lang het er nog blijft liggen. Het staat echter vast dat het afval ergens zal geborgen moeten worden.
NIRAS stelt geologische of ondergrondse berging voor als nationaal beleid voor het langetermijnbeheer van het hoogactieve en/of langlevende afval. De keuze van het type ondergrond zal pas in een latere fase gebeuren.