Overslaan en naar de inhoud gaan

De job van … Arno Grade

Na het afronden van zijn masterthesis ging Arno Grade aan de slag als onderzoeker bij SCK CEN. Daar leerde hij NIRAS kennen, waar hij intussen al ruim drie jaar transporten van radioactief afval mee in goede banen leidt.

Hoe ben je bij NIRAS terechtgekomen?

“Ik heb NIRAS leren kennen toen ik als onderzoeker werkte bij SCK CEN in Mol. Daar was ik binnengerold via mijn masterthesis voor mijn opleiding als industrieel ingenieur chemie. Na afloop van het contract zag ik een interessante vacature bij NIRAS. Daarop heb ik onmiddellijk gereageerd.”

 

Wat houdt je job precies in?

“Het transport van radioactief afval vormt een belangrijke schakel in de dienstverlening van NIRAS aan de afvalproducenten. Het maakt ook een groot deel uit van mijn takenpakket: ik werk mee aan uiteenlopende projecten rond het vervoer van het afval. Zo volg ik momenteel een openbare aanbesteding op voor een nieuwe verpakking die zal toelaten om diverse afvalstromen te transporteren, zoals hoogactieve bronnen en middelactief afval van onderzoekscentra.”

“Voor een ander project buig ik me dan weer over een nieuw transportmiddel voor het vervoer van laagactief afval op de site van onze dochteronderneming Belgoprocess in Dessel. Ik zorg niet alleen voor de coördinatie van die projecten, als ingenieur denk ik ook na over de uitwerking.”

“Daarnaast sta ik in voor de acceptatie van weesbronnen. Dat zijn radioactieve materialen die regelmatig bij schroothandelaars of in recyclageparken worden aangetroffen en waarvan de eigenaar niet gekend is. In samenwerking met het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en met erkende deskundigen zorg ik ervoor dat zulke bronnen veilig en correct worden opgehaald.”

2020_Arno Grade_ONDRAFNIRAS

Ik haal veel voldoening uit de samenwerking met collega’s en externe partners.

Arno Grade, NIRAS

 

Hoe ziet een doorsnee werkdag er voor je uit?

“Mijn werkdagen zijn best afwisselend. Ik coördineer de meeste projecten vanuit ons hoofdkantoor in Brussel, maar ga af en toe ook ter plaatse bij producenten voor een inspectie. Of bij Belgoprocess, waar het radioactieve afval verwerkt wordt. Als een producent een bijzonder type afval aanbiedt, overleg ik bijvoorbeeld op voorhand met de collega’s daar om te bekijken hoe we dat afval kunnen verwerken en welk kostenplaatje daaraan vasthangt.”

 

Uit welke aspecten van je job haal je de meeste voldoening?

“Zonder twijfel uit de samenwerking met mijn collega’s. We vormen een hecht en gedreven team. Ook uit de samenwerking met externe partners zoals het FANC haal ik voldoening. Daar steek ik elke keer wel iets van op.”