Overslaan en naar de inhoud gaan

De job van … Veerle Stroobant

Bij het veilige beheer van radioactief afval horen strikte procedures, waar tal van processen achter schuilgaan. Samen met haar team ondersteunt Veerle Stroobant de collega’s bij NIRAS die die processen van naaldje tot draadje in kaart brengen. Tegelijk gaat ze na waar er ruimte is voor verbetering.

Hoe ben je bij NIRAS terechtgekomen?

“Enkele jaren geleden was er een vacature bij NIRAS die me in het oog sprong. Ze zochten een medewerker voor projectbeheer, wat aansloot bij de baan die ik op dat moment had. Werken voor NIRAS leek me wel wat. Ik was al vertrouwd met de sector van het afvalbeheer, en wist dat mijn wetenschappelijke achtergrond er goed van pas zou komen.”

“Tijdens het eerste sollicitatiegesprek bleek dat er nog een andere vacature openstond waarvoor ik in aanmerking kwam: een functie binnen het domein van managementsystemen. Dat is een ruim begrip voor een zeer gevarieerde job, die ik intussen al zo’n acht jaar met plezier doe.”

 

Wat houdt je job precies in?

“NIRAS wil zich voortdurend verbeteren als organisatie, zowel in haar rol van afvalbeheerder als in die van nucleaire exploitant. Toen we exploitant werden van de nucleaire site in Fleurus kozen we ervoor om een geïntegreerd managementsysteem of IMS (Integrated Management System, red.) op poten te zetten. Dat betekende dat we de verschillende processen binnen onze organisatie nauwgezet gingen bepalen, beschrijven en documenteren.”

“We zijn destijds dus begonnen met ons bestaande systeem verder te ontwikkelen tot een volwaardig managementsysteem. Dat doen we trouwens nog altijd, ook al is het niet wettelijk verplicht voor alle sites waarvan we exploitant zijn. We willen vooral dat onze medewerkers er zoveel mogelijk voordeel uit halen.”

“Dankzij ons managementsysteem komt het snel naar boven als een proces – bijvoorbeeld de stappen die komen kijken bij de overname van radioactief afval – niet voldoende vlot verloopt. Samen met m’n collega’s ga ik dan na hoe het beter kan. Zo evalueren we voortdurend onze werking en vergroten we de doeltreffendheid van NIRAS als organisatie.”

Veerle Stroobant (NIRAS/ONDRAF)

Wat mijn baan zo interessant maakt, is de afwisseling. Ik kan met veel zaken tegelijk bezig zijn die elk een andere vaardigheid aanspreken.

Veerle Stroobant, NIRAS

 

Uit welke aspecten van je job haal je de meeste voldoening?

“Vooral de afwisseling maakt mijn baan erg interessant. Ik kan met veel zaken tegelijk bezig zijn die elk een andere vaardigheid aanspreken. De ene dag verdiep ik me bijvoorbeeld in procesbeschrijvingen, om me een dag later vast te bijten in de voorbereiding van een strategisch overleg. De intensieve samenwerking met andere afdelingen maakt het aangenaam werken hier. Ik leer bijna iedereen kennen die bij ons aan de slag is.”

 

Op welke realisaties ben je het meest trots?

“Ik heb mee alle processen binnen NIRAS in kaart gebracht. Het einddoel was bekend – een overzichtelijk model opstellen van al onze activiteiten en van de manier waarop die samenhangen – maar de weg ernaartoe hebben mijn collega’s en ik zelf uitgestippeld. We konden daarbij vertrekken van het al bestaande kwaliteitssysteem. Vandaag zie je goed hoe onze procesbeschrijvingen zorgen voor een geoliede machine. Daar ben ik best fier op.”