Transrad vervoert en verscheept kernmateriaal en radioactieve materialen naar alle uithoeken van de wereld. Op verzoek van NIRAS zorgt het bedrijf ook voor de ophaling van radioactief afval op de sites van de Belgische producenten. Vervolgens transporteert het dit afval naar onze industriële dochteronderneming Belgoprocess, waar het indien nodig eerst verwerkt wordt en nadien opgeslagen.
Eind 2023 namen Transrad en NIRAS een nieuw type container in gebruik voor de ophaling en het transport van laagradioactief afval, onder meer afkomstig van de kerncentrales van Doel en Tihange. In dit interview vertelt Gilles Degauque, general manager van het bedrijf, meer over de bijzondere kenmerken van deze container.
Gilles, vertel ons eerst wat meer over Transrad. Wat zijn jullie activiteiten?
Gilles Degauque: “Transrad werd opgericht in 1988 en is een van de wereldleiders op het gebied van multimodaal transport van kernmateriaal en radioactieve materialen. We voorzien kerncentrales van verse splijtstoffen in verschillende landen, waaronder België. Een groot deel van onze activiteiten heeft ook te maken met de bevoorradingsketen voor nucleaire geneeskunde en het transport van radioactieve industriële bronnen. Ten slotte halen we het radioactieve afval op dat geproduceerd wordt op de sites van producenten van radioactief afval.
We transporteren dit afval naar Belgoprocess, de industriële dochteronderneming van NIRAS, waar het indien nodig eerst verwerkt en geconditioneerd wordt om nadien opgeslagen te worden. Deze ophaling wordt georganiseerd op verzoek van NIRAS en verloopt in nauwe samenwerking met de producenten.
We beschikken over een gediversifieerde vloot van voertuigen en verpakkingen die uiteraard voldoen aan de internationale normen. Daarnaast zijn we door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) erkend om radioactieve transporten uit te voeren in België.”
Sinds wanneer werkt Transrad samen met NIRAS en voor welke soorten afval?
Gilles Degauque: “Onze directe samenwerking met NIRAS gaat terug tot 2008 en verliep vanaf 2012 ook via een onderaannemingscontract met onze collega's van Transnubel. Sinds 2023 werken we opnieuw rechtstreeks voor NIRAS in het kader van een overheidscontract en dekken we de overgrote meerderheid van laagradioactieve afvalstromen.”
Eind 2023 nam Transrad samen met NIRAS een nieuw type container in gebruik. Wat maakt deze container zo speciaal?
Gilles Degauque: “We hebben geïnvesteerd in een nieuwe high cube IP 2-container (Industrial Package – Industriële verpakking) van 40 voet, die iets hoger is dan de klassieke 40-voetcontainer. Deze nieuwe container werd op speciaal verzoek van NIRAS ontworpen om verpakkingen van laagradioactief afval uit Doel en Tihange te vervoeren. Deze verpakkingen zijn inderdaad iets hoger dan de klassieke verpakkingen.
Om je een idee te geven van de afmetingen: deze container is iets meer dan 12 meter lang, 2,44 meter breed en 2,89 meter hoog. De stalen binnenoppervlakken en de roestvrijstalen vloer kunnen gemakkelijk ontsmet worden in geval van problemen, wat een groot voordeel is bij het vervoer van radioactief afval.
NIRAS wenste ook dat het laad- en lossysteem voor het afval veilig en gemakkelijk zou zijn. We hebben deze dus ‘op maat aangepast’ door er het Joloda-systeem in te installeren om de handeling van de verpakkingen te vergemakkelijken. Concreet gaat het om twee rails die in de vloer van de container zijn geplaatst en waarop ski’s glijden. De verpakkingen met radioactief afval worden op deze ski’s geplaatst en door de chauffeur in de container geduwd.
Dit systeem is veel ergonomischer, omdat het moeiteloos anderhalve ton verpakkingen met radioactief afval kan verplaatsen. Het is ook veiliger omdat we geen palletwagen moeten gebruiken, die een risico op instabiliteit kan vormen. Tot slot worden onze bestuurders minder lang blootgesteld aan radioactiviteit, ook al is deze minimaal.”
Wanneer werd de container voor het eerst gebruikt?
Gilles Degauque: “We gebruikten de container voor het eerst in Doel en Tihange eind 2023 om niet-geconditioneerd vast laagradioactief afval naar Belgoprocess te transporteren. We hebben er nog niet veel ervaring mee, maar gemiddeld zouden we hem een of twee keer per maand moeten gebruiken voor dit soort afval. Tot nu toe heeft alleen NIRAS gebruikgemaakt van deze nieuwe IP 2-container voor haar transporten van radioactief afval vanuit de sites van Doel en Tihange.
Transrad is in ieder geval opgetogen over deze vruchtbare samenwerking met NIRAS!”