Nieuws

Follow us

21 januari 2019

Lokaal Fonds voor Dessel en Mol gaat van start

2019_Lokaal Fonds - Fonds Local_ONDRAF/NIRAS

Na jaren van voorbereiding is het Lokaal Fonds in Dessel en Mol van start gegaan. Het Lokaal Fonds is een van de voorwaarden van de Desselaars en de Mollenaars om een oppervlaktebergingsinstallatie op hun grondgebied te aanvaarden.

Het Lokaal Fonds is van start gegaan. Het fonds maakt deel uit van het project rond de oppervlakteberging voor radioactief afval in Dessel, net over de grens met Mol.

 

Na jarenlange voorbereidingen gaat het Lokaal Fonds nu effectief van start. Verenigingen of andere initiatiefnemers uit Dessel en Mol, kunnen vanaf nu aankloppen bij het Lokaal Fonds voor financiële ondersteuning van hun project of activiteit. De oprichting van het fonds is een van de voorwaarden van de bevolking van Dessel en Mol om een oppervlaktebergingsinstallatie voor laag- en middelactief kortlevend afval op hun grondgebied te aanvaarden.

 

Meerwaarde voor de regio

 

Het fonds kwam tot stand via een unieke samenwerking tussen NIRAS en de lokale partnerschappen STORA en MONA. Die laatsten vertolken de stem van de Desselaars en de Mollenaars in het oppervlaktebergingsproject.

Stijn Valgaeren, bestuurslid van het Lokaal Fonds voor MONA: “De partnerschappen STORA en MONA stelden voorwaarden om de bouw van de bergingsinstallatie op hun grondgebied te aanvaarden. Een van die voorwaarden was de oprichting van een fonds dat de inwoners van Dessel en Mol op lange termijn ten goede komt.”

 

Voorschot van 1 miljoen euro

 

Het fonds ontvangt in de komende jaren een startkapitaal van ongeveer 110 miljoen euro. Dat bedrag wordt belegd, enkel de opbrengsten ervan worden gebruikt om projecten en activiteiten te ondersteunen.

De financiering van het fonds is gekoppeld aan de nucleaire vergunning voor de bergingsinstallatie, die nog in aanvraag is. In afwachting stortte NIRAS alvast een voorschot van 1 miljoen euro. Daarmee kan het Lokaal Fonds in de eerstvolgende jaren alvast kleinschalige projecten en activiteiten steunen.

 

Volgende generaties

 

Uniek aan het fonds is dat het zichzelf in stand zal houden gedurende de komende eeuwen. Volgende generaties zullen zelf kunnen beslissen welke meerwaarden ze aan het bergingsproject koppelen.

Hugo Draulans, voorzitter van STORA: “Met het Lokaal Fonds creëren we een blijvende meerwaarde voor de regio. Tegelijk houden we ook de herinnering aan de bergingsinstallatie levendig.” De bevolking moet over 300 jaar immers nog altijd weten dat er zich in Dessel een bergingsinstallatie voor radioactief afval bevindt. “Dit draagt sterk bij tot de veiligheid op lange termijn.”