Overslaan en naar de inhoud gaan
Vorige blog Volgende blog

NIRAS-site Fleurus krijgt een vergunning om gebouw 14 te ontmantelen

B14_Fleurus (002).jpg

Het bedrijf Best Medical Belgium S.A. in Fleurus, dat radio-isotopen voor de medische sector produceerde, werd in 2012 failliet verklaard. Als gevolg van dit faillissement kreeg NIRAS de opdracht om de installaties te saneren en te ontmantelen.

Na verschillende administratieve formaliteiten kreeg NIRAS-site Fleurus van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle een vergunning om gebouw B14 te ontmantelen. Dit gebouw bevat nog vast materieel, afgeschermde cellen, twee cyclotrons – machines die destijds werden gebruikt voor de productie van medische radio-isotopen – en geactiveerde betonstructuren (cellen en bunkers van de cyclotrons). Om deze operaties tot een goed einde te brengen, moest NIRAS ook een vergunningsaanvraag indienen voor de ontmanteling van deze twee cyclotrons. Dat is nu gebeurd. Deze vergunning is geldig sinds 11 oktober. 

De ontmanteling van de geactiveerde betonstructuren vereist de voorafgaande uitbreiding van het gebouw. Daartoe diende NIRAS bij de gemeente Fleurus een aanvraag in voor een gecombineerde vergunning, met een stedenbouwkundige component voor de bouw van de uitbreiding en een milieucomponent voor de uitvoering van de sanerings- en ontmantelingsoperaties. Deze gecombineerde vergunning werd uitgereikt op 3 september 2019.