Overslaan en naar de inhoud gaan
Vorige blog Volgende blog

Tabloo: scholen brengen testbezoek aan de expo

Testbezoek Tabloo

In het voorjaar opent ons gloednieuw bezoekers- en ontmoetingscentrum Tabloo haar deuren voor het grote publiek. Ondertussen brachten al verschillende scholen een testbezoek aan de expo. “En ze zagen dat het goed was”, vertelt Sofie Lespoix, verantwoordelijke voor het bezoekersonthaal.

In 2006 besliste de federale regering na een jarenlang participatief project dat er in Dessel een bergingsinstallatie voor laag- en middelactief kortlevend afval zou komen. Een van de voorwaarden van de lokale bevolking om de bergingsinstallatie te aanvaarden, was de oprichting van wat toen nog een communicatiecentrum heette. Dat zou uiteindelijk uitmonden in het bezoekers- en ontmoetingscentrum Tabloo.

Interactieve expo

Centraal in Tabloo staat de vaste tentoonstelling met tientallen interactieve opstellingen. “De expo kwam mee tot stand dankzij de inzet van tal van vrijwilligers”, vertelt Sofie. “Zij hebben samen met de ontwerpers gezorgd voor een prachtig resultaat. Dat maakt het verhaal van participatie alleen maar sterker en de expo heel uniek. We kunnen alle vrijwilligers dan ook niet genoeg bedanken voor hun inzet.”

“In de expo ervaar je het fenomeen radioactiviteit op een unieke en interactieve manier. Je ontdekt hoe radioactief afval ontstaat en hoe we het beheren. Ook kom je te weten voor welke uitdagingen we staan en hoe de bevolking mee naar oplossingen zoekt. Verder kan je uitpluizen welk onderzoek naar nucleaire toepassingen er vandaag allemaal gebeurt”, aldus Sofie.

Verwonderde reacties

In het najaar werden heel wat testbezoeken voor scholen georganiseerd. Sofie: “Bedoeling was om enerzijds technische kinderziektes – die zijn er altijd – weg te werken. Is de verlichting goed afgesteld? Doen de audiogidsen het zoals het moet? Werken alle opstellingen naar behoren? Anderzijds wilden we verschillende scenario’s uitproberen. Kiezen we voor kleine of grotere groepen? Hoeveel tijd voorzien we voor een bezoek? Begeleiden we de rondleiding deels of volledig met een gids?”

“Daarnaast peilden we ook naar de tevredenheid van de bezoekers” vervolgt Sofie. “Dat gebeurde door studenten van de Vrije Universiteit Brussel. Aan de leerkrachten werd ook gevraagd om na het bezoek een vragenlijst in te vullen. Tot nu toe waren de reacties heel positief. De leerkrachten en leerlingen zijn echt verwonderd over de expo. Ze ervaren de inhoud als heel verstaanbaar en kwaliteitsvol, terwijl ook de hedendaagse vormgeving in de smaak valt.”

Open voor iedereen

“Vervelen doen de bezoekers zich niet, er is zoveel te zien en te doen”, besluit Sofie. “Dat doet natuurlijk plezier. We waren al overtuigd van de kracht van de expo en de eerste reacties van de scholen bevestigen dat. Het is nu volop uitkijken en toewerken naar de officiële opening voor het grote publiek in het voorjaar.”

 

Tabloo is een initiatief van NIRAS samen met de partnerschappen STORA en MONA en hun respectievelijke gemeenten Dessel en Mol.