Overslaan en naar de inhoud gaan

Welk afval kan in een oppervlakteberging?

Categorie A-afval (1).jpg

Laag- en middelactief kortlevend afval

Een deel van het radioactieve afval in Belgiƫ is laag- en middelactief kortlevend afval. Dat type afval heeft na driehonderd jaar het grootste deel van zijn radioactiviteit verloren. Het heeft ook een lagere stralingsactiviteit dan het hoogactieve afval. Daarom komt het in aanmerking om het bovengronds te bergen in een oppervlaktebergingsinstallatie. De berging moet gedurende honderden jaren veilig zijn.

Categorie A-afval (2).jpg

Bijproduct van tal van toepassingen

Laag- en middelactief kortlevend afval is een bijproduct van tal van toepassingen. Het ontstaat onder andere in kerncentrales, in ziekenhuizen, in onderzoeksinstellingen en bij de ontmanteling van buiten dienst gestelde nucleaire installaties. Voorbeelden van dit afval zijn filters, harsen en beschermingsmaterialen zoals handschoenen, die in aanraking zijn gekomen met radioactieve stoffen.

Waarom een bergingsinstallatie?

Het radioactieve afval ligt vandaag veilig opgeslagen in opslaggebouwen bij Belgoprocess in Dessel, de industriƫle dochteronderneming van NIRAS. Die gebouwen kunnen nog tientallen jaren mee, maar bieden geen oplossing op lange termijn. Ze moeten immers voortdurend gecontroleerd en onderhouden worden. Om de volgende generaties zo weinig mogelijk te belasten, is een definitieve berging van het afval noodzakelijk.