Overslaan en naar de inhoud gaan

3xG-gezondheidsstudie

Niras_3xG_20190408-067.jpg

Op vraag van de partnerschappen STORA en MONA laat NIRAS de 3xG-studie uitvoeren in Dessel, Mol en Retie. 3xG staat voor Gezondheid - Gemeenten - Geboorten.

De studie is opgebouwd uit twee delen:

  • Humane biomonitoring
  • Vijfjaarlijkse analyse van ziekte- en sterftecijfers

Een samenwerkingsverband van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), de UAntwerpen en het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) voert de studie uit.

Humane biomonitoring

3xg

Een belangrijk onderdeel van de studie is de opvolging van de gezondheid van 301 kinderen en hun moeders uit Dessel, Mol en Retie. Dat gebeurt via biomonitoring.

Met die techniek speuren onderzoekers naar de blootstelling aan chemische stoffen in bloed- en urinestalen. Het doel is om de effecten van leefmilieu en leefgewoonten op de gezondheid van de moeders en hun kinderen te monitoren.

2018_3xG_ONDRAFNIRAS.jpg

Verloop van het onderzoek

De kinderen worden opgevolgd tot ze 18 jaar oud zijn. Bij de geboorte, op 7 en op 14 jaar worden bloed- en urinestalen genomen bij de kinderen. Tijdens de zwangerschap stonden ook de moeders stalen af.

De ontwikkeling en de leefomgeving van de kinderen wordt van nabij opgevolgd via vragenlijsten. Die extra informatie helpt om de resultaten van de biomonitoring beter te begrijpen.

2019 3xG

Biobank

De onderzoekers slaan de bloed- en urinestalen op in een biobank. Dat is een plaats waar menselijk lichaamsmateriaal bewaard wordt, bestemd voor wetenschappelijk onderzoek. Op termijn zal de biobank stalen bevatten van verschillende generaties, en zo waardevolle informatie opleveren voor toekomstig onderzoek.

2019 3xG

Onderzoeksresultaten

De 3xG-studie focust elk jaar op een specifiek thema. Zo werd in 2018 ingezoomd op de aanwezigheid van ftalaten – een groep van hormoonverstoorders die vooral in plastics voorkomt – in urinestalen van de deelnemers.

De onderzoekers stelden een verband vast tussen onder andere het gebruik van verzorgingsproducten en hogere gehaltes aan ftalaten in de urine. Die bevinding leidde in 2019 tot een bewustwordingsactie rond ftalaten tijdens de ‘Week van de Keigezonde Kempen’.

Vijfjaarlijkse analyse

Vijfjaarlijks rapport 3xG-studie

Het tweede luik van de studie neemt om de vijf jaar de cijfers van ziektes, overlijdens, hospitalisaties en aangeboren afwijkingen in Dessel, Mol en Retie onder de loep. Die cijfers worden vergeleken met de Vlaamse gemiddelden.

Dessel, Mol en Retie behoren tot de best opgevolgde gemeenten in België.

Greet Schoeters, VITO