Overslaan en naar de inhoud gaan

Blootstelling aan PFAS ook in 3xG-studie opgevolgd

3xG-studie/Étude 3xG

De PFAS-vervuiling in Zwijndrecht staat al enkele weken vooraan in de actualiteit. Dankzij de 3xG-studie die NIRAS en de lokale partnerschappen laten uitvoeren wordt de blootstelling aan de stof grondig opgevolgd in Dessel, Mol en Retie. Dat gebeurt bij zo’n driehonderd kinderen tot ze 18 jaar oud zijn.

PFOS en PFOA behoren tot de familie van de perfluors (PFAS), chemische stoffen die aan producten worden toegevoegd om ze water-, vet- en vuilafstotend te maken. De stoffen breken heel moeilijk af in het milieu. In het lichaam kunnen ze ook zorgen voor onder meer een verstoring van het afweersysteem, hormonale verstoringen of een verhoogde cholesterol.

In de gemeenten Dessel, Mol en Retie loopt al sinds 2010 de gezondheidsstudie 3xG die de blootstelling en effecten van verschillende chemische stoffen, waaronder PFAS, in het lichaam meet en opvolgt. In het navelstrengbloed van 150 baby’s geboren tussen 2011 en 2012 werden meerdere PFAS gemeten; de meeste gekende zijn PFOS en PFOA. De resultaten staan vermeld in het eerste onderzoeksrapport van de 3xG-studie uit 2013. Ze tonen lagere gehalten voor de 3xG-baby’s in vergelijking met Vlaamse gemiddelden uit dezelfde periode.

Intussen volgt de 3xG-studie zo’n driehonderd baby’s uit de regio op tot de leeftijd van 18 jaar. Momenteel lopen de medische onderzoeken op 7-jarige leeftijd waarbij de PFAS opnieuw gemeten worden in het bloed van de kinderen. Midden 2022 zullen we daardoor bijkomende gegevens hebben over de gehalten van deze chemische stoffen in Dessel, Mol en Retie.