Overslaan en naar de inhoud gaan

Expo toont artistieke blik op afvalberging

Cécile Massart - Toiles de mémoire

Hoe hou je de herinnering aan een bergingsinstallatie voor radioactief afval levend gedurende honderden of zelfs honderdduizenden jaren? Het is een van de vragen die centraal staan in het werk van de Belgische kunstenares Cécile Massart. De expo ‘Sarcophagi – Radioactive waste’ in de Botanique in Brussel toont van 19 februari tot en met 25 april een selectie van haar kunstwerken.

Cécile Massart - Les stèles de Dessel

Voor het langetermijnbeheer van radioactief afval is berging de beste oplossing. Daarover zijn wetenschappers in binnen- en buitenland het eens. Afhankelijk van het type afval, moet een bergingsinstallatie het enkele honderden of zelfs honderdduizenden jaren afzonderen van mens en milieu.

Kennisoverdracht

Maar hoe hou je de herinnering aan zo’n berging levend gedurende die lange periode? En hoe kan je de kennis over het afval dat er geborgen ligt, overdragen aan volgende generaties? Over die vragen laat de internationaal gerenommeerde kunstenares Cécile Massart al meer dan 25 jaar haar licht schijnen.

Het resultaat van die artistieke denkoefening is te bezichtigen in cultuurcentrum Botanique in Brussel. Via tekeningen, gravures, fotografie en (video)installaties verkent Cécile Massart de plaats die een bergingsinstallatie zou innemen in het landschap.

Naar aanleiding van de expo worden ook twee boeken gepubliceerd:

  • Sarcophagi – Radioactive waste (édition La lettre volée, Bruxelles)
  • nucléo, sur les travaux de Cécile Massart (édition Argo&Cie, France)
Cécile Massart-Jeux dangereuxCécile Massart - Toiles de mémoire

Materiaal in bruikleen

Sommige werken in de expo kwamen tot stand in samenwerking met NIRAS. Zo kon de kunstenares voor haar research bijvoorbeeld rekenen op technische tekeningen van onze ingenieurs.

EURIDICE, het economische samenwerkingsverband tussen NIRAS en SCK CEN, gaf materiaal in bruikleen voor de expo. Onder meer twee rekken met boorkernen die gebruikt werden bij onderzoek naar diepe klei verhuisden daarvoor tijdelijk naar Brussel.

Interactieve workshops

Scholen kunnen de expo combineren met een workshop. Daarin worden jongeren aangemoedigd om in gesprek te gaan over een thema dat hen – als mondige burgers van morgen – erg aanbelangt. Maar of en hoe die workshops kunnen doorgaan, hangt af van de situatie rond het coronavirus.

Expo Cécile Massart - Affiche

Praktisch

  • De expo loopt van 19 februari tot en met 25 april 2021 in cultuurcentrum Botanique in Brussel.
  • Reserveer je tickets online.
  • Raadpleeg voor je bezoek de website van de Botanique voor een laatste stand van zaken van de coronamaatregelen.