Overslaan en naar de inhoud gaan

Grondwerken landschapspark aan de gang

072020_Landschapspark-Parc paysager (6)

Ook rondom het bezoekerscentrum Tabloo valt er in de toekomst heel wat te beleven. Bezoekers en buurtbewoners kunnen er ontspannen in een uitgestrekt landschapspark met een bijzondere natuurwaarde. De eerste grondwerken voor het park gingen een tijdje geleden van start.

Tabloo_Landschapspark-Parc paysager.jpg

Het hart van het toekomstige bezoekerscentrum Tabloo in Dessel zal bestaan uit een interactieve expo over radioactiviteit en het beheer van radioactief afval. Maar ook het groen rondom het centrum wordt een bezoek waard.

Een fraai landschapspark van bijna 25 hectare groot biedt genoeg mogelijkheden om van een trip naar Tabloo een complete daguitstap te maken. En ook voor de lokale gemeenschappen zal het park van Tabloo een interessante ontmoetingsplek worden.

Leerrijk wandelpad

In het park komt onder meer een leerrijk wandelpad dat loopt tot dicht bij de locatie waar op termijn laag- en middelactief kortlevend afval geborgen wordt. Onderweg is er toelichting bij het bergingsproject en bij de nucleaire industrie in de streek.

Ook natuurliefhebbers steken heel wat op in het park. Zo komt tijdens de wandeling de bijzondere natuurwaarde van de omgeving aan bod. Denk aan de typische heidevegetatie die nieuw leven wordt ingeblazen.

Voor de jongsten onder ons zal het landschapspark bovendien twee aparte speelzones tellen waarin kleine en grotere kinderen zich naar hartenlust kunnen uitleven. En wie na al het wandelen en spelen even wil uitblazen, die kan dat op het mooie terras van de bistro.

072020_Landschapspark-Parc paysager (1)

Grondwerken

De aanleg van het park is intussen een aantal weken aan de gang. In een eerste fase worden voornamelijk grondwerken uitgevoerd. De grote structuren van het park worden al duidelijk zichtbaar.

Het landschapspark komt op het terrein waar tot vorig jaar het festival Graspop Metal Meeting plaatsvond. Het festivalterrein schuift daarom vanaf de volgende editie enkele honderden meters op.

072020_Landschapspark-Parc paysager (2)072020_Landschapspark-Parc paysager (4)072020_Landschapspark-Parc paysager (8)072020_Landschapspark-Parc paysager (9)