Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruwbouw caissonfabriek wordt opgestart

072020_Caissonfabriek-Usine de caissons (3)

De bouw van de caissonfabriek raakte onlangs in een stroomversnelling. Nadat begin dit jaar de funderingen werden gegoten, zijn vandaag de eerste contouren te zien van het stalen geraamte van de fabriekshal.

caissons_2.PNG

De caissonfabriek zal de betonnen kisten of caissons produceren waarin het laag- en middelactieve kortlevende afval wordt verpakt. “De caissons vormen een belangrijke barrière die de radioactieve stoffen insluit en de straling tegenhoudt”, zegt Peter Simons van NIRAS, die als leidend ambtenaar de werf van de caisson-fabriek opvolgt. “Ze zijn een essentieel element voor een veilige berging van het afval.”

Hoogst mogelijke kwaliteit

De caissonfabriek, op het eerste gezicht een normale industriële hal, moet daarom voldoen aan vereisten die veel strenger zijn dan die voor een doorsnee fabrieksgebouw. “Zo moet de productie van de caissons grotendeels geautomatiseerd kunnen gebeuren. Dat heeft gevolgen voor de productiezone in het gebouw. Die moet een eindproduct kunnen afleveren van de hoogst mogelijke kwaliteit.”

Voorbereidend werk

De realisatie van de caissonfabriek is dus geen eenvoudige klus. “Toch worden er grote vorderingen geboekt op het terrein. Eind vorig jaar werden de eerste bouwputten voor de funderingen gegraven en kwam de werf in een stroomversnelling. De aannemer is intussen begonnen met het oprichten van het stalen geraamte van de fabriekshal. En ook de eerste onderdelen van de betoncentrale worden vandaag gemonteerd.”

072020_Caissonfabriek-Usine de caissons (5)

De betoncentrale zal het beton voor de caissons aanmaken. De bouw van die installatie werd de afgelopen maanden voorbereid bij de leverancier. “Dat geldt trouwens ook voor andere onderdelen van de caissonfabriek. Denk aan de rolbruggen, of aan de gietvormen die zullen dienen om de caissons in te produceren. Hoewel er pas sinds kort beweging te zien is op de werf, is er achter de schermen dus al heel wat voorbereidend werk gebeurd.”