Overslaan en naar de inhoud gaan

Installatie voor de productie van monolieten (IPM)

5-Monolieten Open.jpg

Productie van monolieten

In de IPM wordt het afval in de caissons geplaatst. De caissons worden daarna afgesloten en door gaten in het deksel opgevuld met mortel. Zo ontstaat een monoliet. De monolieten worden tijdelijk in de IPM opgeslagen tot ze via een treinspoor naar de bergingsmodules worden gevoerd. Zowel de afvalvaten die in de IPM binnenkomen als de geproduceerde monolieten ondergaan een uitgebreide controle.

IPM_2.jpg

1000 MONOLIETEN PER JAAR

Er zullen jaarlijks zo’n 1000 monolieten geproduceerd worden in de IPM. Belgoprocess, de industriële dochter-onderneming van NIRAS, zal de installatie exploiteren.

De plaats die een monoliet inneemt in de bergingsinstallatie wordt op voorhand nauwkeurig bepaald. Monolieten die minder straling afgeven komen tegen de buitenkant, monolieten die meer straling afgeven plaatsen we midden in de installatie waar ze extra worden afgeschermd door de monolieten errond.

VEILIGHEID EERST

Het gebruik van monolieten biedt tal van voordelen:

  • Ze maken het mogelijk om het afval veilig te transporteren, en eventueel zelfs terug te nemen uit de bergingsmodules.
  • Ze verhogen de veiligheid van de bergingsoperatie. De monolieten verzekeren de bescherming tijdens het transport en vormen een noodzakelijke barrière tijdens het hele bergingsproces: vanaf de opslag in de IPM tot de plaatsing in de bergingsmodules.
  • Ze staan garant voor de veiligheid op lange termijn. Beton en mortel zijn immers uitstekende materialen om radioactieve stoffen vast te houden.