Overslaan en naar de inhoud gaan
Vorige blog Volgende blog

Nieuwe resultaten van 3xG-studie Dessel-Mol-Retie

2018_3xG_ONDRAFNIRAS.jpg

De 3xG-studie onderzoekt de gezondheid in de regio Dessel, Mol en Retie. Dit gebeurt in opdracht van NIRAS en de partnerschappen STORA en MONA. De studie focust elk jaar op een specifiek thema. In 2018 waren de ‘ftalaten’ aan de beurt, hormoonverstoorders die vooral in plastics voorkomen.

Op vraag van de lokale partnerschappen STORA en MONA laat NIRAS in Dessel, Mol en Retie een grootschalige gezondheidsstudie uitvoeren: de 3xG-studie. 3xG staat daarbij voor Gezondheid – Gemeenten – Geboorten. De studie is ontstaan uit een van de voorwaarden van de bevolking van Dessel en Mol om een oppervlaktebergingsinstallatie voor laag- en middelactief kortlevend afval op hun grondgebied te aanvaarden.

301 kinderen en hun moeder

De 3xG-studie wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), de Universiteit Antwerpen en het Provinciaal Instituut voor de Hygiëne (PIH).

In een belangrijk onderdeel van de studie wordt de gezondheid gemonitord van 301 kinderen uit de regio en hun moeder. De kinderen worden opgevolgd tot ze 18 jaar oud zijn. Dat gebeurt onder andere via biomonitoring: een techniek waarmee de onderzoekers speuren naar chemische stoffen in bloed- en urinestalen.

Via de gezondheidsopvolging willen de onderzoekers de effecten in kaart brengen van leefmilieu en leefgewoonten op de gezondheid van de moeders en hun kinderen.

Blootstelling aan ftalaten

De 3xG-studie focust elk jaar op een specifiek thema. In 2018 was de blootstelling aan ftalaten aan de beurt, een groep van hormoonverstoorders die voorkomt in plastics, shampoo en andere dagelijkse producten.

De onderzoekers toonden aan dat we voortdurend met die schadelijke stoffen in aanraking komen. Greet Schoeters (namens het 3xG-team): “We detecteerden ftalaten in de urine van alle onderzochte vrouwen. Ftalaten worden snel afgebroken in het lichaam, maar blijven voortdurend aanwezig in ieder van ons doordat we er elke dag aan blootgesteld worden.”

En dat is niet zonder risico’s. Zelfs in een lage dosis kunnen ftalaten de normale werking van onze hormonen ontregelen.

Beleidsondersteuning

Het 3xG-onderzoek levert handvatten om de blootstelling aan hormoonverstorende stoffen te beperken. De onderzoekers geven bijvoorbeeld tips om minder met ftalaten in contact te komen. Ook op beleidsvlak zijn de resultaten belangrijk.

Schoeters: “Onze onderzoekresultaten kunnen ons land helpen om een betere Europese regelgeving rond hormoonverstoorders door te drukken.”

 

Meer info?

Bekijk het filmpje over het 3xG-onderzoek naar hormoonverstoorders, of surf naar: