Overslaan en naar de inhoud gaan
Vorige blog Volgende blog

NIRAS en SCK CEN hebben de Common Position Paper ondertekend

IMG_6352.jpg

Momenteel wordt de geologische berging van hoogactief en/of langlevend afval beschouwd als de enige beheer-oplossing die de veiligheid en de bescherming van mens en milieu gedurende meerdere honderdduizenden jaren kan garanderen.

Deze vaststelling is het resultaat van tientallen jaren van onderzoek en ontwikkeling op internationaal vlak en, in het bijzonder, van meer dan veertig jaar onderzoek dat gezamenlijk door NIRAS en het SCK CEN wordt verricht. "Het doel van een geologische-bergingsinstallatie is het afval eens en voor altijd in te sluiten en te isoleren van mens en milieu", legt Marc Demarche, directeur-generaal van NIRAS, uit.

Scheiding en transmutatie zouden de radiotoxiciteit en/of het thermische vermogen en/of de levensduur van bepaalde afvalstoffen en met name van verbruikte splijtstof kunnen verminderen. Deze techniek is echter niet toepasbaar op afval dat al geconditioneerd is.

Dat is wat het MYRRHA-project van het SCK CEN probeert te bestuderen. In dit project, dat gesteund wordt door de Belgische regering, wordt de haalbaarheid van transmutatie onderzocht met behulp van een systeem dat aangedreven wordt door een versneller. “Scheiding en transmutatie wijzen op een proces om radioactieve stoffen met lange levensduur om te zetten in stoffen met korte levensduur", zegt Eric Van Walle, directeur-generaal van het SCK CEN.

In die zin bieden scheiding en transmutatie een kans om de geologische berging te optimaliseren. NIRAS en het SCK CEN zullen nauw blijven samenwerken om de veiligheid van geologische berging aan te tonen.

Deze Scientific Position Paper maakt de balans op van het onderzoek dat momenteel aan de gang is en van de complementariteit van dat onderzoek.

Klik hier om de Common Position Paper te consulteren

Wenst u meer informatie over het MYRRHA-project? Lees dan zeker ons artikel over het project.