Overslaan en naar de inhoud gaan

Tafel van Tabloo is bijna klaar

Bouwwerf voor bezoekerscentrum Tabloo

De werf van het toekomstige bezoekerscentrum Tabloo is de afgelopen maanden flink opgeschoten. De aannemer legt momenteel de laatste hand aan het dak, waarna de betonnen tafelstructuur van het centrum klaar is – een technisch huzarenstukje. Na de kerstvakantie volgt de houtskeletbouw van de ruimtes op en onder de tafel.

Bij het ontwerp van Tabloo werd gekozen voor een vierkante tafelstructuur, volledig opgetrokken uit beton en met een houten onderbouw. Die combinatie biedt de flexibiliteit die het bezoekerscentrum nodig heeft om zijn uiteenlopende aanbod te huisvesten. “Dat bleek al in de ontwerpfase”, zegt Eline Aerts. Ze is projectleider bij het tijdelijke samenwerkingsverband tussen de architectenbureaus Bovenbouw en ONO. Beide bureaus tekenden het centrum uit in nauw overleg met de lokale partnerschappen STORA (Dessel) en MONA (Mol). “We konden in de plannen eenvoudig schuiven met de verschillende houten ruimtes, de betonnen tafel bood onderdak aan elk ontwerp.”

Spouwmuur Tabloo

Zichtbeton zonder voegen

Tijdens de bouw bracht de ontworpen structuur heel wat uitdagingen met zich mee.“Een daarvan was ervoor te zorgen dat de zijkant van het betonnen tafelblad, de bovenste verdieping van Tabloo, visueel uit één stuk bestaat. Er mogen dus nergens voegen te zien zijn. Dat losten we onder andere op door te werken met een dubbele muur: een spouwmuur. De buitenkant van die muur werd tegen de isolatie aangebouwd en verankerd aan de binnenmuur.

Spouwmuur Tabloo

De buitengevel die zo ontstond, is maar 20 cm dik. Op die manier blijft het gewicht beperkt en is het beton nadat het is uitgehard minder gevoelig voor temperatuurschommelingen. Toch was de stortfase allesbehalve evident.

“Elk wanddeel van het tafelblad moest immers in een keer volgestort worden. Anders krijg je zichtbare stortnaden en vermindert de kwaliteit van de constructie. Per wanddeel waren er een zestal betonmixers nodig die elkaar vlekkeloos moesten afwisselen. Terwijl de ene betonmixer aan het storten was, was de andere al onderweg."

Houtskeletbouw

Best een spannende operatie, aldus Eline Aerts, die zij en haar collega’s samen met de aannemer tot een goed einde brachten. Intussen is het betonnen dak van Tabloo aan de beurt. De aannemer werkt het dak nog voor de kerstvakantie af, waarna het ongeveer een maand moet uitharden. Zodra dat gebeurd is, is de tafelstructuur van het bezoekerscentrum klaar.

“De aannemer start vervolgens met de montage van de houtskeletbouw. Die werd de afgelopen maanden voorbereid in het atelier en kan rechtstreeks naar de werf. Daar zullen de houten structuren gemonteerd worden van boven naar beneden. De ruimtes op het dak, bijvoorbeeld het panoramaplatform, zijn als eerste aan de beurt. Daarna volgen het gelijkvloers en de eerste verdieping.” Volgens de huidige planning wordt de werf van Tabloo in 2021 opgeleverd.

Tabloo (3)Tabloo (4)Tabloo (5)Tabloo (6)

De tafel van Tabloo in cijfers

Wist je dat ...

  • de betonnen tafelstructuur bestaat uit zo’n 2750 m3 beton?
  • er meer dan 150 betonmixers kwamen kijken bij de bouw van de tafel?
  • het tafelblad steunt op 9 robuuste poten?
  • er meer dan een half miljoen kg wapening in de tafel verwerkt is?
  • Tabloo honderden jaren lang een herkenningspunt blijft in het landschap?