Overslaan en naar de inhoud gaan

De job van … Sigrid Eeckhout

Als coördinator van de communicatiedienst en als woordvoerder is Sigrid Eeckhout voor veel mensen het gezicht van NIRAS. Samen met haar team is ze verantwoordelijk voor de interne en de externe communicatie.

Hoe ben je bij NIRAS terechtgekomen?

“Ik ben hier begonnen in 2010. Daarvoor werkte ik als communicatiemanager bij het ESV EURIDICE, het economische samenwerkingsverband tussen NIRAS en het onderzoekscentrum SCK CEN, dat in ons land een groot deel van het wetenschappelijke onderzoek naar geologische berging verricht.”

“Aan de slag gaan bij NIRAS was dus maar een kleine stap. Ik wist dat ik er mijn liefde voor wetenschap zou kunnen combineren met een andere passie: die voor wetenschapscommunicatie. In mijn eerste jobs als fundamenteel onderzoekster – ik ben geologe van opleiding – miste ik die combinatie wel wat. Bij NIRAS vallen alle puzzelstukjes samen.”

 

Wat houdt je job precies in?

“Zoals iedereen bij NIRAS zet ik mijn schouders onder een opdracht met een onmiskenbaar maatschappelijk belang: het veilige beheer van radioactief afval in België. Als coördinator van de communicatiedienst, en als woordvoerder, zorg ik ervoor dat onze stakeholders op de hoogte blijven van onze activiteiten. Dat doe ik natuurlijk samen met mijn team. Het is een van de kerntaken van NIRAS.”

“Een ander belangrijk luik van mijn job is de organisatie van een participatief proces om tot een maatschappelijk draagvlak te komen voor de berging van radioactief afval. Voor de eindbestemming van laag- en middelactief kortlevend afval is er intussen zo’n draagvlak opgebouwd. Daardoor kan dat afval de komende decennia geborgen worden in een oppervlaktebergingsinstallatie in Dessel. Het is een uniek project waarin de lokale bevolking mee aan de knoppen zit.”

“Voor de eindbestemming van hoogactief en/of langlevend afval staan we nog niet zo ver. Eerst moet de federale regering een beslissing nemen over wat er met het afval gaat gebeuren. NIRAS heeft daarvoor een voorstel ingediend bij haar voogdijoverheid: de ministers bevoegd voor Economische Zaken en voor Energie.”

“Zodra die beslissing genomen is, kunnen we een breed participatief traject opstarten om met de verschillende belanghebbenden in dialoog te gaan. De komende jaren zal mijn job zich wellicht steeds meer toespitsen op die uitdaging.”

Sigrid Eeckhout (ONDRAF/NIRAS)

Zoals iedereen in onze organisatie zet ik mijn schouders onder een opdracht van groot maatschappelijk belang: het veilige beheer van radioactief afval in België.

Sigrid Eeckhout, NIRAS

 

Hoe ziet je werkdag er doorgaans uit?

­“Door de verschillende taken die ik combineer, heb ik geen doorsnee werkdagen. Op de communicatiedienst werken we sowieso aan meerdere projecten tegelijk. De opening van het gloednieuwe bezoekers- en ontmoetingscentrum Tabloo in Dessel, volgend voorjaar, vraagt bijvoorbeeld heel wat voorbereiding op dit moment.”

“Daarnaast houdt onze dienst zowel de externe als de interne communicatie van NIRAS up-to-date. Inhoudelijk, maar ook aangepast aan nieuwe formats zoals LinkedIn. Dat betekent vooral: veel informatie verwerken, schrijven, regelmatig vergaderen en de vinger aan de pols houden van wat er leeft binnen en buiten onze organisatie. Gelukkig kan ik daarvoor op een enthousiast team rekenen!”

“Ik werk meestal vanuit het hoofdkantoor in Brussel, maar ga ook naar Dessel. Op de site in Dessel vind je onze dochteronderneming Belgoprocess, onze toekomstige oppervlaktebergingsinstallatie en Tabloo. Verder ga ik af en toe naar Fleurus om er de voortgang op het terrein te volgen. NIRAS saneert en ontmantelt daar al enkele jaren een grote nucleaire installatie.”

“Een werkverblijf in het buitenland staat soms ook op het programma. Ik zetel immers als een van de vertegenwoordigers van onze instelling in overlegplatformen van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, red.) en van onze Franse zusterinstelling Andra. De expertise van NIRAS wordt internationaal gewaardeerd. Die platformen maken het mogelijk onze knowhow te delen én om ideeën en kennis te verzamelen die waardevol zijn voor het afvalbeheer in ons land.”

 

Wat vind je het meest uitdagende aan je job?

“Dat wordt de komende jaren zonder twijfel het uittekenen van het maatschappelijke traject rond de eindbestemming van hoogactief en/of langlevend afval. Dat moet niet alleen een proces worden waarin iedereen zich kan vinden, het zal ook meerdere generaties omspannen. De inspiratie die ik opdoe tijdens internationale fora komt hier goed van pas. In het buitenland zijn er voorbeelden van hoe zo’n traject kan slagen.”

“In de meer nabije toekomst is er natuurlijk de opening van Tabloo. We willen van het centrum een florerende bestemming maken waar mensen iets kunnen leren, elkaar ontmoeten of zich gewoon komen ontspannen. Al komt dat zeker goed: het gebouw en alles errond zien er vandaag al fantastisch uit! Tijdens de avant-première van het centrum, midden september, kregen we vele positieve reacties van de vrijwilligers die aan Tabloo hebben meegewerkt.”

 

Benieuwd hoe het bezoekers- en ontmoetingscentrum Tabloo eruitziet? Bekijk dan zeker deze video van de avant-première van het centrum.