Overslaan en naar de inhoud gaan
Vorige blog Volgende blog

Leer- en infopunt LIBRA gaat weer van start

Leer- en Infopunt Beheer Radioactief Afval (LIBRA)

Het begin van het academiejaar aan de hogescholen en universiteiten betekent een nieuwe start voor het Leer- en Infopunt Beheer Radioactief Afval (LIBRA). Na een lange pauze door de coronacrisis komen de activiteiten vanaf dit najaar weer op gang. Dankzij een extra partner, de KU Leuven Campus Geel, kan het initiatief voortaan ook meer studenten bereiken.

LIBRA werd in 2016 opgericht door NIRAS, de partnerschappen STORA en MONA en de Thomas More Hogeschool Kempen. Via projectwerk en studiedagen wil het jongeren uit de streek rond Dessel en Mol actiever betrekken bij het duurzame beheer van radioactief afval. LIBRA is een van de initiatieven die de kennis over het afvalbeheer verankeren in de regio. Het zal meehelpen om de herinnering aan de oppervlaktebergingsinstallatie voor radioactief afval later levendig te houden.

Kennisclips en workshops

De eerste activiteiten binnen LIBRA gaan dit najaar van start. Studenten uit diverse studierichtingen zullen zich dan buigen over kennisclips: korte, informatieve filmpjes over thema’s die te maken hebben met het beheer van radioactief afval. De jongeren zullen elk vanuit hun eigen expertise bijdragen aan de realisatie en de promotie van de clips.

Daarnaast zal er in mei opnieuw een studiedag plaatsvinden, gezien het succes van die activiteit in de vorige jaren. Tijdens die dag kunnen de studenten deelnemen aan workshops, discussiegroepen en gastcolleges waarin experts hun vragen beantwoorden.

Voor de workshops wordt een interessante spreker uitgenodigd die de jongeren uitdaagt om mee na te denken over radioactiviteit en het beheer van radioactief afval. Enkele sprekers die al in debat gingen met de studenten zijn Frank Deboosere (weerkundige), Dirk Draulans (tv-maker en bioloog) en Manuel Sintubin (geoloog aan de KU Leuven).

Extra partner

Met de KU Leuven Campus Geel komt er dit jaar een extra partner aan boord bij LIBRA. De samenwerking met de universiteit moet het onder andere mogelijk maken om meer studenten te bereiken en ook masterproeven te organiseren.

Kleine poel NIRAS (2015)

De eerste masterproef is al volop aan de gang. Onder begeleiding van een medewerker van NIRAS voert een student geregeld metingen uit in de poelen op de site in Dessel. Bijvoorbeeld van de waterstand en van chemische parameters zoals de zuurtegraad en de hoeveelheid organisch materiaal.

Door met een schepnet en hoge rubberlaarzen door het water te waden maakt hij ook een inventaris op van het leven in de poelen. Zo kan de evolutie van de biodiversiteit in en rond het water worden opgevolgd.