Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouwwerf Tabloo nadert eindfase

Tabloo Dessel

De bouwwerf van bezoekerscentrum Tabloo op de toekomstige oppervlaktebergingssite in Dessel gaat stilaan haar eindfase in. Nadat in het najaar de laatste ruimtes in houtbouw werden gemonteerd, worden nu de technieken afgewerkt en de buiten- en binnenbekleding geplaatst.

Met het bezoekers- en ontmoetingscentrum Tabloo krijgt ons land er een belangrijke toeristische trekpleister bij. Het hart van Tabloo wordt een interactieve expo over radioactiviteit en het beheer van radioactief afval. Het centrum belooft ook een bruisende ontmoetingsplaats te worden voor de inwoners van de streek. Maar voor het zover is, is er nog werk aan de winkel. Marijke Beel, projectleider van de werf, geeft een stand van zaken.

Een markant gebouw

Tabloo Dessel

“Tabloo valt op door haar bijzondere tafelstructuur”, zegt ze. “Het optrekken van die betonnen tafel was een technisch huzarenstukje, dat begin vorig jaar werd afgerond. Sindsdien is het uitzicht van het centrum grondig veranderd."

"Zo is de houten onderbouw intussen klaar, die op verschillende plaatsen onder het tafelblad uit komt. Ook alle buitenramen zijn geplaatst. De komende maanden is het de beurt aan de houten gevelbekleding.”

Centrumplein

Het gelijkvloers van Tabloo bestaat grotendeels uit een ruim centrumplein dat uitgeeft op onder andere een theaterzaal, polyvalente ruimtes en een gezellige bistro. Net als de buitengevel worden de wanden van het centrumplein afgewerkt met een mooie, houten bekleding.

Tabloo DesselTabloo DesselTabloo Dessel

“Alleen de centrale zuil, de vloer en het plafond behouden hun ‘betonlook’. De meeste ruimtes rond het plein zijn in houtbouw. In die ruimtes worden nu de nutsleidingen aangesloten, en technieken zoals de verlichting en de ventilatie geïnstalleerd.”

Tabloo Dessel - kantoorruimte

Kantoren

Op de eerste verdieping vind je de kantoorruimtes. “Ook die werden opgetrokken uit houtbouw. De ondervloer ligt er al. De aannemer legt intussen de laatste hand aan de technische installaties, de binnenramen en de deuren. In de kantoren zullen medewerkers van NIRAS en van de partnerschappen STORA en MONA aan de slag gaan.”

Interactieve expo

De tweede verdieping huisvest de belangrijkste troef van Tabloo: de interactieve expo over radioactiviteit en het beheer van radioactief afval. In dat deel van het centrum zijn de werken het verst gevorderd. “De technieken zijn er klaar en het parket ligt er”, zegt Marijke Beel. “Dat is ook nodig, want deze maand start de opbouw van de permanente expo. De opstellingen van de expo staan ondertussen klaar in de ateliers van de expobouwer.”

Tabloo Dessel - ruimte expoTabloo Dessel - ruimte expoTabloo Dessel - ruimte expo
Tabloo Dessel - panorama werf landschapspark

Panoramaplatform

Vanop het dak van Tabloo heb je als bezoeker een uitzicht over de hele bergingssite. “Het panoramaplatform kijkt uit over het landschapspark, en op termijn zelfs op de bergingsmodules die enkele honderden meters verderop komen te liggen. Momenteel is er op het dak nog niet zo veel te zien. De balustrades van het platform plaatsen we pas in het voorjaar."

Landschapspark

Aan de zuidwestkant van het bezoekerscentrum komt een landschapspark van zo’n 25 hectare. Met een wandelpad, twee speelzones en bankjes om op te picknicken heeft het park heel wat in huis voor jong en oud.

Tabloo Dessel - werf landschapsparkTabloo Dessel - werf landschapsparkTabloo Dessel - werf landschapsparkTabloo Dessel - werf landschapspark

“De aanleg van het park ging vorige zomer van start en is intussen zo goed als rond. De parking, de picknickbanken en de wandelpaden zijn klaar; de speelzones worden nog afgewerkt. In maart laten we het laatste gras inzaaien zodat de buurtbewoners het park tegen de zomer kunnen komen ontdekken.”

Marijke Beel (NIRAS)

"De realisatie van Tabloo is geen evident project, maar één ding is zeker: het wordt een gebouw waar alle inwoners van de regio trots op kunnen zijn. Ik roep iedereen op om langs te komen wanneer het centrum begin 2022 zijn deuren opent!”

Marijke Beel, projectleider werf Tabloo