Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug

Zomerupdate: een overzicht van de vijf werven

Hero.jpg

De bouwvakkers op de oppervlaktebergingssite genoten de afgelopen weken van hun welverdiende zomervakantie. Een geschikt moment voor een update over de voortgang van de werven op de site.

 

BEZOEKERSCENTRUM TABLOO

Wat?

Met Tabloo krijgt Dessel er een toeristische trekpleister bij. Tabloo wordt een belevingscentrum over radioactiviteit en radioactief afval met onder andere een interactieve expo, workshops, een labo en een uitgestrekt landschapspark. Het centrum zal bovendien tal van interessante troeven in huis hebben voor de lokale bevolking.

Voortgang van de werf?

Een groot deel van de tafelstructuur van Tabloo staat al overeind. In het najaar gaat de aannemer verder met de bouw van het tafelblad – de bovenste verdieping van het centrum.

Meer weten?
Tabloo1.jpgTabloo2.jpgTabloo3.jpg

TOEGANGSCLUSTER

Wat?

De toegangscluster geeft toegang tot de bergingssite. De cluster zal bestaan uit een administratief gebouw en twee technische gebouwen.

Voortgang van de werf?

De werf van de toegangscluster schiet goed op. Volgens de huidige planning zouden de drie gebouwen in 2020 klaar zijn.

Meer weten?
TC1.jpgTC2.jpgTC3.jpg

INSTALLATIE VOOR DE PRODUCTIE VAN MONOLIETEN (IPM)

Wat?

In de IPM wordt het radioactieve afval in betonnen kisten of ‘caissons’ geplaatst en ingekapseld in mortel. Zo ontstaat een robuuste monoliet die efficiënt gestapeld kan worden in de bergingsmodules.

Voortgang van de werf?

Ook de werf van de IPM is al flink gevorderd: de aannemer legt de laatste hand aan de ruwbouw.  De betonnen wanden staan recht en ook het dak ligt er grotendeels op. De aannemers die instaan voor de technieken strijken weldra neer op de werf.

Meer weten?
IPM1.jpgIPM2.jpgIPM3.jpg

TERREIN BERGINGSMODULES

Wat?

De bergingsmodules vormen het hart van de oppervlaktebergingssite. Het zijn de betonnen bunkers waarin de monolieten met afval gestapeld zullen worden.

Voortgang van de werf?

In afwachting van de nodige vergunningen werd het terrein waar de modules zullen komen alvast bouwklaar gemaakt. De aannemer voerde grondwerken uit, legde nutsvoorzieningen en infiltratiebekkens aan, en plaatste een omheining rond het terrein.

Meer weten?
BM1.jpg

CAISSONFABRIEK

Wat?

De caissonfabriek zal de betonnen kisten produceren waarin het afval dat naar de bergingsmodules gaat, wordt verpakt.

Voortgang van de werf?

De werf van de caissonfabriek werd ingericht. De aannemer voerde grondwerken uit, plaatste werfketen en legde een asfaltweg aan rondom de toekomstige fabriek. Binnenkort start de aannemer met de bouw van de caissonfabriek.

Meer weten?
CF1.jpgCF2.jpgCF3.jpg